Thursday, January 8, 2009

Jalan-jalan Ke Adelaide > Makan & Tidur

Perjalanan 5 hari 4 malam (24/12/2008 – 28/12/2008) dari Melbourne ke Adelaide benar-benar menguji ketahanan diri. Penat pun tidak terasa dek keseronokan menerokai setiap tempat yang disinggahi. Kembali ke Melbourne, barulah terasa letihnya. Dua tiga hari juga untuk kembali bertenaga kembali. Mujurlah musim cuti sekolah, malah universiti pun turut cuti sehingga minggu pertama Januari.

Imran di taman rumah Jali-Nita
Berdasarkan perancangan perjalanan dan tempat lawatan, persediaan tempat bermalam telah dilakukan lebih awal dengan menempahnya melalui telefon. Kami bernasib baik kerana tempahannya sebelum Hari Krismas. Jika selepasnya, susah untuk mendapatkannya kerana hampir semua tempat telahpun penuh. Persediaan makanan pula dilakukan beberapa hari sebelum perjalanan dengan membahagi-bahagikan tugasan.
Dua malam pertama (24/12 & 25/12), kami menginap di Paragon Limestone Motor Inn di Mt Gambier dan di Apollon Motel di Victor Harbour. Biliknya agak selesa dan sewanya berpatutan. Di Paragon, kami dapat 2 bilik bersambung (connecting room) dengan 2 double bed, 2 single bed dan 2 bilik air. Sewanya hanya $120 semalam untuk kedua-dua bilik tersebut. Di Apollon pula, bilik keluarga dengan 2 double bed, 1 single bed dan sofa yang juga boleh dijadikan tempat tidur. Sewanya mahal sedikit, $178 semalam. Bilik lain untuk 4 orang sewanya $148 semalam.
Di rumah Kak Dariah-Abg Saiful
Dalam perjalanan ke Adelaide, kami singgah di beberapa taman untuk berehat, makan dan solat jamak, antaranya Port Campbell Harbour, Twelve Apostles, Beachport, Coorong Park di Meningie dan Goolwa Barrage. Sewaktu pulang ke Melbourne pula, kami singgah di Tolmer Park di Bordertown dan Masjid Sunshine berdekatan Melbourne City.

Dari Goolwa (petang Jumaat, 26/12/2008), kami bertolak ke Adelaide. Di Adelaide, urusan tempat bermalam serta makan minum tiada masalah. Ramai rakan kenalan di sana yang berlapang dada membantu. Setiap kali ke Adelaide, seolah-olah balik kampung. Jemputannya berkeliling. AlhamduliLlah dimurahkan rezeki dan dipermudahkan olehNya.

Jemputan pertama dari Nurul Aini yang tinggal di Goodwood Rd. Kebetulan ibu bapanya dari Kelantan baru tiba di Adelaide dan pernah singgah di rumah kami seminggu sebelumnya ketika mereka berkunjung ke Melbourne. Nasi kerabu, makanan tradisi Kelantan berserta rencah iringannya (kelapa, budu, ulaman, keropok dll) yang dihidangkan begitu menyelerakan sekali. Hampir setiap orang makan bertambah. Tambahan pula kebanyakan dari kami dari Kelantan dan Terengganu.

Di hadapan apartmen Laila di FMC, sebelum bertolak ke Mt Barker
Malamnya kami mendapat 2 jemputan bermalam. Keluarga kami berserta keluarga Kak Siti Aminah (dengan 3 orang anaknya) bermalam di rumah Dr. Jali-Dr. Nita di Bernard St. Manakala Azidah, Kak Ruzi dan Kak Mai pula ke apartmen Dr. Laila di Flinders Medical Centre (FMC). Di rumah mereka, kami dijamu lagi dengan pelbagai juadah yang menyelerakan, antaranya sop tulang dan kueh mueh.

Keesokan harinya (Sabtu 27/12/2008), kami memenuhi jemputan sarapan pagi (cum makan tengahari) di rumah Kak Dariah-Abg Saiful di Diagonal Rd. Rumah yang meninggalkan nostalgia tersendiri bagi kami. Itulah rumah yang kami duduki ketika berada di Adelaide 2 tahun lalu. Seronok dapat bertemu muka dengan Nazri dan Hazami.
Tak sangka pula, jejak kasih mempertemukan 2 rakan lama ketika bersekolah menengah dahulu, Kak Dariah dan Kak Mai.
Lewat petang, kami singgah di rumah Dr Jali. Dijamu lagi dengan sop tulang. Malamnya, kami bermalam di rumah Dr. Sharifuddin-Dr. Ati di Mt. Barker. Rumah yang baru diduduki setelah berpindah dari rumah mereka di Murray Bridge. Kami tiba agak lewat. Hidangan makan malam telah sedia terhidang. Maaf dan terima kasih...8)

Di hadapan anjung rumah Sharifuddin-Ati di Mt Barker. Pudin tiada dalam gambar, keluar bermain golf
Pagi Ahad (28/12/2008), kami bersarapan pagi di rumah mereka sebelum bertolak pulang ke Adelaide dengan dibekalkan lauk pauk.
Berbanyak terima kasih kepada semua rakan kenalan di Adelaide yang bersusah payah melayan kami. Moga kalian dirahmati Allah sentiasa. Kiranya ke Melbourne, jangan lupa singgah ke rumah kami. Itulah yang sentiasa kami ingatkan kepada rakan kenalan yang datang ke Melbourne.
Dalam kesuntukan masa, rasa terkilan kerana tidak sempat berjumpa dengan ramai kenalan lama lain ketika di Adelaide. Antaranya Syidee, Salina, Jabar, Fadilah, Kak Ros, Pak Uka dan ramai lagi. Insya Allah, berjumpa kita di lain ketika

No comments: