Friday, January 14, 2011

NZ15: Rotorua - Auckland

Di samping terkenal dengan kawasan gunung berapi, Rotorua juga adalah pusat kebudayaan kaum Maori, etnik orang Asli yang utama di New Zealand, antaranya Mitai Village dan Tamaki Village. Lain-lain lokasi menarik di Rotorua adalah Rotorua Museum, Waitomo Caves dan juga Lake Rotorua.

Hari ini kembara kami adalah menuju Bandaraya Auckland, lokasi terakhir kami di bumi New Zealand.

Sebelum meninggalkan Rotorua, kami singgah dahulu di pusat bandarnya. Bandarnya agak besar juga dan kelihatan sentiasa sibuk. Bangunan-bangunan bersejarah dengan ukiran berbingkai sememangnya menjadi tarikan kami. Bangunan i-Sites dan Rotorua Museum (foto sebelah) antara yang menarik perhatian kami.

Taman Bunga Ros bersebelahan Rotorua Museum juga tidak kurang cantiknya walaupun bunganya telah pun berkurangan. Lake Rotorua yang luas terbentang dan tenang airnya adalah tarikan utama kaki pancing.

Mencari kedai makanan halal di tengah Bandar Rotorua tidaklah susah. Untuk makan pagi, kami makan di Mecca Kebab dan bekalan ayam pula dibeli di Moshims Shop @ Amohau St.

Meneruskan perjalanan ke Auckland, kami berhenti di Hamilton Gardens (foto sebelah). Asalnya sekadar untuk melepaskan hajat dan makan tengahari tetapi terhenti hampir 2 jam. Terpana kami dengan keindahan tamannya terutama ketika melewati Paradise Garden Collection yang memaparkan Japanese Garden, Chinese Garden, Italian Garden, Indian Garden dan bermacam-macam konsep lagi. SubhanaLlah, jiwa terasa begitu tenang sekali.

Kami tiba di Bandar Auckland kira-kira jam 5:30 petang. Disebabkan sebahagian jalan utama masih dalam pembinaan/naik taraf, GPS menghadapi masalah untuk mengenal pasti laluan yang betul. Hampir sejam kami berpusing-pusing mencari arah ke Airport Lodge Motel @ Kirkbirdie Rd. AlhamduliLlah akhirnya ketemu juga setelah merujuk kepada peta setempat.

No comments: