Wednesday, June 10, 2009

Berakhirnya Autumn, Bermulanya Winter

Semalam hujan turun seharian. Redanya hanya seketika, itupun sekejap-sekejap sahaja. Sejuknya amat terasa. Mentari adakala bersinar namun tidak mampu mengubahnya. Sesekali pepohonan meliuk-lintuk ditiup angin, menambahkan lagi sejuknya suasana. Tambahan pula dengan suhu musim sejuk yang sememangnya rendah. Termometer di beranda belakang rumah menunjukkan bacaan di bawah 10 darjah Celcius.

Suatu pagi berkabus di Cleeland St, tidak jauh dari Dandenong Market
Hari ini diramalkan sama keadaannya. Hari-hari sebelumnya walaupun hujannya tidak menentu tetapi suhunya kerap di bawah 16 darjah Celcius. Adakala boleh mencecah sekitar 5 darjah Celcius terutama di awal pagi dengan kabus tebal memutih menyelubungi alam.

Suasana sejuk sedemikian membuatkan diri menjadi pasif (atau malas) untuk bergerak. Malah untuk ke tandas atau bilik air pun terasa berat. Fikiran pun adakala turut “membeku”. Jika tidak diaktifkan. mahu rasanya berselimut dan duduk diam-diam sahaja. Perlu ada paksaan dalam diri.

Hidung pula bagaikan terkena selsema, cecair sejuk merembes keluar tanpa disedari. Telinga dan kulit muka pun terasa pedih kesejukan. Jejari kaki dan tangan pun turut sama terasa kebas-kebas. Sejuknya seakan menyengat sehingga ke tulang. Sarung kaki sememangnya satu kemestian dan kasut musim sejuk (winter boot) adalah pilihan terbaik dipakai untuk keselesaan ketika berada di dalam rumah. Baju tebal pun tidak lekang dari badan walaupun alat pemanas telah dihidupkan.

Apatah lagi jika berada di luar rumah. Baju sejuk, thermal suit, bennie (sarung kepala), muffler (selendang leher) dan sarung tangan telah sedia dikeluarkan dari simpanan untuk digunakan bila-bila masa diperlukan. Rata-rata telah dipakai oleh ramai orang terlebih lagi yang berurusan di luar premis. Masing-masing kemas berpakaian lebih-lebih lagi bagi wanita. Tiada lagi yang berpakaian menjolok mata, sedap mata memandang. Ada hikmahnya musim sejuk.

Pohon plum di hadapan rumah, daunnya masih belum habis luruhnya
Pepohonan yang gugur daunnya ketika musim luruh kini hampir semuanya hanya tinggal dahan dan ranting berceracak. Terus-terusan begitu sehingga ke akhir musim sejuk barulah kembali bertunas daunnya. Taburan daun di pangkal pokok pula mula mereput dan kebanyakannya telah pun diterbangkan angin entah ke mana.

Pepohonan yang bukan dari jenis gugur dedaunannya mengikut musim, merendang segar menghijau daunnya. Rerumput pun sama, kelihatan segar dan cepat sekali memanjang walaupun baru sahaja dipotong.

Begitulah sekilas pandang dan rasa bermulanya musim sejuk di Melbourne sekarang. Berakhirnya bulan Mei dan menjengahnya bulan Jun, bermakna berakhirlah musim luruh (autumn) dan bermulalah musim sejuk (winter) di Australia terutama di negeri-negeri di bahagian selatannya termasuk Victoria.

No comments: