Sunday, February 14, 2010

TAKZIAH : Hajjah Rokiah Meninggal Dunia

Petang ini khabar duka diterima dari Kak Arifah, “Kak Kiah dah meninggal dunia malam tadi”. InnaliLlahi wainna ilaihirajiun....
Terpana seketika kami sekeluarga mendengarnya. Semuanya terdiam. Tanpa disedari air mata keharuan bergenang. Terasa benar akan kehilangan seorang insan yang amat baik, penyayang dan rapat dengan keluarga kami.
Kami sedang berkira-kira untuk menziarahinya di Rehabilitation Centre di Wantirna. Solehah baru sahaja diminta untuk menyediakan kad ucapan untuknya. Baru 2 minggu lepas arwah dipindahkan ke sana dari Box Hill Hospital untuk menjalani rawatan pemulihan selepas menjalani pembedahan ke atas paru-parunya beberapa bulan lalu.
Pada hari ulang tahun kelahirannya lalu (25/12/2009), kami sekeluarga bersama beberapa keluarga dari Dandenong telah melawat arwah di Box Hill Hospital. Masih jelas lagi akan keceriaan pada wajahnya melihat anak-anak kami (cucu-cucunya) menyanyikan lagu Happy Birthday.
Apabila mendapat khabar arwah dipindahkan ke Rehabilitation Centre, kami menerimanya penuh syukur. Tinggi harapan kami moga kesihatannya bertambah baik dan sampai ketikanya nanti dapat pulang semula ke rumahnya.
Apakan daya... segalanya ketentuan Allah SWT. Menurut Kak Arifah, pagi semalam arwah mengalami sesak nafas, terus dihantar kembali ke Box Hill Hospital. Dan sekitar jam 10:00 malam tadi arwah menghembuskan nafas terakhirnya... Sesungguhnya dari Allah ia datang, kepada Allah ia dikembalikan... Al-Fatihah....
Insya Allah, kira-kira jam 10:00 pagi esok, arwah akan dimandi, dikafan dan disolatkan di Masjid ISOMER di Wellington Rd, Lysterfield – masjid di mana arwah kerap kunjungi dalam usaha mendalami pengajian agamanya. Seterusnya akan dikebumikan di Bunurong Cemetery, Dandenong.
Kepada para penjenguk blog semua, walaupun tidak mengenali arwah, sama-samalah kita hadiahkan surah Al-Fatihah dan doakan setulus hati moga rohnya sentiasa dirahmati Allah SWT dan dihimpunkan di kalangan hamba-hambanya yang bertaqwa... Ameen.
AL-FATIHAH.

No comments: