Saturday, January 21, 2017

IGCSE > TAHNIAH Solehah..!

Menjelang jam 2:00 petang pada 17 Januari, 2017 lalu... para pelajar Tingkatan 5 yang menduduki Cambridge IGCSE (International General Certicate of Secondary Education) Examination pada akhir tahun lepas mula dilanda gelora jiwa... Debaran berganda menanti keputusan peperiksaan berkenaan disiarkan di internet. Hanya masukkan username dan password, maka terpaparlah hasil usaha selama ini.

AlhamduliLLAH... bersyukurlah dengan apa yang diperolehi. Tidak kiralah keputusan yang baik atau kurang baik. Inshaa ALLAH ada hikmah di sebaliknya.

Bagi anakanda kami, Nur Solehah yang sedang menuntut di MRSM Ulul Albab Kota Putera adalah antara calon IGCSE dari kelompok MRSM.

Beberapa hari sebelumnya Solehah telah pun memberikan username dan password untuk kami lihat sendiri keputusannya. Beliau berharap kami dapat menerima apa sahaja yang diperolehinya. Tambahan pula dirasakan peperiksaan tersebut agak sukar untuk mendapat yang terbaik. Tidak perlu khuatir... sedari dulu kami sentiasa pasrah menerimanya. Kami hargai setiap penat lelah yang telah dilalui selama ini.

TAHNIAH Solehah...! Keputusannya amat membanggakan... cuma kekurangan * (star) sahaja. AlhamduliLLAH... setinggi-tinggi kesyukuran atas anugerahNYA. Pesan kami... "Jangan lupa sujud syukur kepadaNYA". Terima kasih Ya ALLAH.

Kami Boleh..! Hari Terakhir IGCSE Exam
Dalam tekanan mendepani jujukan kurikulum 3 in 1... Hafazan, IGCSE dan SPMRSM... Solehah mampu melaluinya dengan baik. Sememangnya akan ada kekurangan di sana sini... Itukan lumrah sebagai seorang insan. Tiada yang sempurna segalanya...

Apa perancangan selepas ini? Tunggu dan lihat sahaja. Buat masa ini.. tumpuannya hanya pada persediaan menduduki SPM pada akhir tahun ini.

Secara umumnya, MRSM Ulul Albab Kota Putera mengungguli tempat ke-3 daripada 13 buah MRSM yang mengikuti program IGCSE. Tempat pertama adalah MRSM Langkawi, diikuti pula MRSM Tun Abdul Razak, Pekan. Namun bagi kami... MRSM Ulul Albab Kota Putera adalah yang terbaik kerana hanya satu-satunya MRSM yang berkonsepkan  3 in 1 yang turut mengambil IGCSE.

TAHNIAH warga MRSM Ulul Albab Kota Putera. TAHNIAH para pelajar yang berhempas pulas berjuang menggapai kejayaan. TAHNIAH kepada para pendidik yang tidak mengenal penat lelah demi anak-anak pelajar. TAHNIAH para ibu bapa yang begitu bersungguh-sungguh memberikan sokongan moral dan material kepada anak-anak semua... ibarat anak-anak sendiri.

AlhamduliLLAH... selayaknya hanya untuk ALLAH SWT. Segalanya adalah milikNYA.

No comments: