Saturday, January 28, 2017

Cuti2 Malaysia > Lumut, Perak

Percutian kami di Swiss-Court Holiday Apartment Damai Laut adalah selama 3 hari 2 malam, dari 24 Disember hingga 26 Disember 2016. 

Sebelum ini, kami pernah beberapa kali menginap di sini, juga di Swiss Garden Hotel... tidak jauh daripadanya. Dah jadi ahli, kenalah gunakan peluang dan kemudahan yang diberikan. Cuma perlu dibuat tempahan awal untuk mengelakkan kekecewaan dan melancarkan perancangan.

Sebelum ini, di samping bersantaian di Swiss Garden, kami akan jelajah kawasan persekitaran Lumut, di mana sahaja tempat-tempat menarik untuk dilawati. Kali ini sedikit mengecewakan kerana terdapat beberapa tempat ditutup.

Sebagai peminat bahan sejarah, kami teruja sekali singgah di Muzium Siput, Teluk Batik tapi kelihatan terbiar sahaja. Rupa-rupanya telah tidak beroperasi sejak 5 tahun lalu. Sementara Muzium TLDM (Tentera Laut Diraja Malaysia) yang terletak di atas kapal KD Rahmat di Lumut Waterfront juga ditutup - mungkin kerana cuti Hari Krismas. Aduhai... tiada rezeki kali ini. Namun... terhibur juga hati berjalan-jalan di sekitar waterfront dengan pelbagai ukiran yang menggambarkan Lumut sebagai Bandar Tentera Laut.

Panorama Hutan Paya Bakau
AlhamduliLLAH... Taman Paya Bakau di Jalan Ipoh-Lumut tidak ditutup. Banyak sekali kelibat monyet-monyet yang bergayutan mahupun bersantaian di dahan pokok dan di palang laluan pejalan kaki yang dibina merentasi hutan berpaya ini. Kepada para pengunjung, diperingatkan jangan sesekali menyuakan makanan kepada monyet dan setiap barangan seperti beg tangan perlu diawasi  daripada dicapai sang monyet.

Difahamkan Taman Paya Bakau yang dibuka sejak tahun 1995 ini mempunyai laluan sepanjang kira-kira 360 meter. Malangnya tidak sampai pun 100 meter dibuka. Mungkin atas sebab-sebab keselamatan atau sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Itu pun sudah memadai untuk menghayati suasana hutan paya bakau seperti jenis pokok, keadaan akar dan pelbagai hidupan lain yang turut menyumbang kepada pengekalan ekosistemnya.

Suasana Jeti Awam Damar Laut
Pada kali ini kami sempat juga menyinggah di Jeti Awam Damar Laut - penemuan yang tidak disangka-sangka kerana lokasinya jauh dari jalan besar.

Terdapat perkhidmatan bot untuk ke Pekan Lumut. Dari jeti jelas kelihatan pelabuhan dan pangkalan Tentera Laut. Pemandangan sekitarnya juga amat tenang dengan olengan sampan di dada air yang tenang beralun.

Kami juga berpeluang menghirup kedamaian Pantai Teluk Senangin di saat matahari mula terbenam di penghujung laut. Cahaya kemerah-merahan yang beransur-ansur hilang berganti malapnya benar-benar memukau pandangan. SubhanaLLAH... betapa agung dan indahnya ciptaanMU.

Ketika di apartment, Imran tidak lepaskan peluang ke kolam renang. Ayah yang temankan Imran pun turut sama. Seronok sekali berendam, berenang dan menyelam. Namun cepat sekali terasa letihnya dek dah lama tidak ke kolam.

Mengorek Remis di Pantai Swiss Garden
Menurut Imran, saat paling seronok ketika percutian ini adalah bersantaian di Pantai Swiss Garden bersebelahan hotel. Bukannya seronok bermain air laut tetapi seronok mengumpul remis di gigi air. Banyak sekali. Tidak payah beralih tempat, korek sahaja pasir pasti ada. Tidak sampai pun sejam telah pun penuh 4 botol air mineral - 1 botol 1.5L dan 3 botol 500ml = 3L. Semuanya dimasak di dapur apartment, AlhamduliLLAH... murah rezeki.

Beredar pulang menuju ke Kuala Lumpur, kami cuba bertanyakan 'Uncle Waze'... mengejutkan.. dari Swiss Garden, Lumut diarahkan ke Taiping melalui Jln Terong sebelum melencong ke Lebuhraya PLUS di Changkat Jering. Ikut sahajalah...mungkin ada hikmahnya.

AlhamduliLLAH... kami ditemukan dengan Musolla Darul Solehah di Batu 8, Changkat Jering. Difahamkan di sekitarnya dibangunkan pondok-pondok moden untuk anak-anak tahfiz dan juga orang dewasa yang ingin mendalami agama. Di seberang jalannya terdapat Restoran Hassanida, antara menunya adalah Nasi Arab. Di situlah kami singgah untuk makan tengahari sebelum solat jamak qasar di musolla.

AlhamduliLLAH... kami selamat tiba di rumah sekitar jam 10 malam. Perjalanan yang agak perlahan dek kesesakan teruk di Lebuhraya PLUS.

No comments: