Tuesday, January 26, 2010

Happy Birthday Kak Kiah

Hajjah Rokiah Binte Daud @ Kak Kiah adalah warga emas rakyat Malaysia yang telah sekian lama bermastautin di Melbourne. Kami mengenalinya sejak mula-mula kami tiba di Melbourne, hampir 3 tahun lalu. Beliau kini tiada siapa-siapa di bumi Australia ini setelah berpisah dengan suaminya (Aussie) lama dahulu. Rakan kenalannya yang menjadi ahli keluarganya terutama sahabat karibnya, Kak Arifah.

Sekarang Kak Kiah terlantar di Box Hill Hospital selepas menjadi pembedahan membuang sebahagian paru-parunya yang rosak sejak beberapa bulan lalu akibat kanser paru-paru yang dihidapinya.
Rawatan fisioterapi yang dijalaninya menampakkan perkembangan yang positif. Kekuatan semangatnya untuk kembali cergas berserta sokongan moral yang tinggi para sahabatnya banyak membantu. Hampir setiap hari Kak Arifah berkunjung ke hospital. Kerap kali juga Laili pun turut serta.

Tengahari semalam kami sekeluarga ke Box Hill Hospital menziarahi Kak Kiah. Turut sama bersama kami adalah Sham Hanif bersama 3 anaknya dan juga Suraya Lajiman. Kak Arifah dan kenalan Malaysianya, Tracey berserta cucunya telah tiba lebih awal. Kehadiran kami bersama 6 orang kanak-kanak memeriahkan suasana di wad yang dikongsi bersama 4 pesakit lain, terutama di sekitar katil no. 10.

Semalam adalah hari ulang tahun kelahiran Kak Kiah. Kami bawa bersama kek yang dibuat oleh pakar kek Dandenong, Sham Hanif, khusus dari cucu-cucunya untuk Nenek Kiah. Juga kad ucapan besar yang direka bentuk oleh Solehah dan Hanisah. Tampak rasa terharu di wajah Kak Kiah dengan kehadiran kami, lebih-lebih lagi ketika lagu Happy Birthday didendangkan di sekelilingnya. Happy Birthday Nek Kiah.

Kek dipotong dan dibahagi-bahagikan termasuk kepada pesakit lain dan pelawat yang ada di wad tersebut. Imran pula senang hati sekali duduk di sebelah katil Nenek Kiah sambil bercerita tentang dunia haiwan dari buku-bukunya yang diselak helaiannya satu persatu.

Lebih sejam kami berada di wad bersama Kak Kiah. Sebelum beredar, bersama-sama kami membacakan doa syifa’ untuknya. Moga Kak Kiah sentiasa diberikan kekuatan yang berpanjangan dan dikurniakan kesembuhan oleh Allah SWT. Ameen Ya Rabbal ‘a Lameen.

Bertentangan dengan hospital terhampar luas Box Hill Gardens. Anak-anak tidak melepaskan peluang untuk bermain gelungsur, buaian, jongkang-jongkit dan panjat memanjat sebelum beredar pulang ke Dandenong.

No comments: