Wednesday, August 27, 2008

DNPS Mini Olympic Day

Pagi semalam (26/08/200), wirawan dan wirawati Australia yang melakar sejarah gemilang di Sukan Olimpik, Beijing 2008 selamat tiba di tanahair mereka. Dengan tajaan syarikat penerbangan utama, Qantas, mereka disambut meriah di Sydney. Perdana Menterinya, Kevin Rudd berserta Ketua Pembangkang, Brendan Nelson berkongsi pentas yang “sempoi” di lapangan terbang mengalu-alukan kepulangan atlit mereka. Suasana penuh harmoni dan mesra melatari upacara sambutan walaupun berbeza ideologi politik.

Semangat kesukanan tidak berhenti setakat itu. Kanak-kanak sekolah dan para guru di Dandenong North Primary School (DNPS) juga mempunyai agenda tersendiri. Mini Olympics Day telah dilangsungkan dengan disertai oleh semua pelajar dan guru-guru pada hari yang sama. Mereka dibahagikan mengikut negara-negara yang menyertai Sukan Olimpik. Pakaian pula disyaratkan mengikut warna bendera negara-negara berkenaan.

Izzuddin diletakkan mewakili Portugal. Hanisah pula mewakili Austria. Manakala Solehah mewakili USA. Izzuddin memakai baju hijau-merah berseluar hijau. Hanisah berbaju merah-putih berseluar merah dan bertudung merah. Solehah pula berbaju merah-putih berseluar biru serta bertudung biru. Setiap kumpulan diwakili sekitar 20 pelajar dari Prep 1 (5 tahun) sehingga Grade 6 (11 tahun).

Permainannya pula adalah acara sukaneka. Terdapat kira-kira 25 jenis permainan yang dipertandingkan; antaranya larian berganti-ganti, memanjat tiang, melompat bongkah, menaiki tangga, mengelungsur, mengheret kantung bola, melempar gegelang rotan, membawa kentang di dalam sudu kayu, mengelecek bola hoki dan pelbagai lagi. Hampir keseluruhan kawasan sekolah digunakan sepenuhnya. Dari pintu pagar hadapan sehinggalah ke penghujung padang di belakang sekolah.

Setiap kumpulan @ negara diberi masa kira-kira 3 minit bagi setiap permainan. Markah dikira mengikut keupayaan setiap kumpulan melaksanakannya. Setiap 3 minit siren sekolah dibunyikan. Maka berkejaranlah mereka dengan didahului oleh guru kumpulan ke lokasi permainan seterusnya. Riuh rendah kawasan sekolah dibuatnya.

Bersama Imran, sempat kami menjenguk kira-kira sejam di sekolah mereka. Menonton betapa seronok dan bersemangatnya anak-anak berserta rakan-rakan sekumpulan mereka bertarung mengumpul markah. Walaupun terdapat permainan yang agak sukar, namun segalanya tidak mematahkan semangat mereka. Sesama ahli kumpulan, tiada kedengaran sungutan dan juga kelihatan riak ketidakpuasan hati terhadap rakan-rakan lain jika ada yang tidak larat melakukannya. Yang ada hanyalah sokongan moral yang tidak berbelah bagi. Itulah pelajaran dan pengajaran secara tidak langsung yang mereka perolehi.

Ikut hati memang nak tunggu hingga tamat tetapi Imran kena pergi ke kindy jam 12:45.
Lain-lain foto boleh didapati di Album Foto Kami di sebelah kiri web page atau klik di sini.

Menurut anak-anak, pingat emas diungguli oleh negara Jepun, pingat perak dimenangi oleh kumpulan Turki dan pingat gangsa diraih oleh pasukan Great Britain. Walaupun pasukan mereka tidak memenangi sebarang pingat tapi anak-anak nampaknya seronok. Tahniah untuk semua.

No comments: