Sunday, May 17, 2009

Melway - Buku Direktori Jalan

Untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat lain, pengetahuan tentang jalan yang dilalui adalah satu kemestian. Jika tidak teraba-rabalah mencari arahnya walaupun lokasi yang ditujui hanyalah dekat sahaja. Apatah lagi jika berada di tempat yang asing kepada kita seumpama di bumi Australia.

Ketika kami tiba di Melbourne hampir 2 tahun lalu, antara perkara utama yang diperingatkan oleh rakan-rakan adalah dapatkan buku direktori jalan, dikenali Melway. Ianya penting untuk berjalan-jalan di Melbourne dan kawasan sekitarnya walaupun tanpa kereta. Apatah lagi jika telahpun mempunyai kereta. Begitu juga ketika kami mula tiba di Adelaide menjelang akhir tahun 2006 lalu. Perkara yang sama dimaklumkan oleh rakan-rakan di sana. Ketika itu GPS, direktori elektronik telahpun ada tetapi harganya agak mahal.

Misi awal kami setibanya di Melbourne, mahupun Adelaide adalah mencari rumah sewa. Ketika ini buku direktori berkenaan amat berguna sekali. Begitu juga jika ingin pergi ke mana-mana seperti melancung di sekitar Melbourne dan Adelaide. Berpandukan alamat yang diperolehi, mudah sekali mencari arahnya dari kedudukan semasa kita. Ianya amat boleh dipercayai, malah setiap tahun versi kemaskini dikeluarkan. Cuma tidak perlulah dibeli setiap tahun, memadai ada sebuah walaupun versi yang telah beberapa tahun terkebelakang.

Jika memandu sendirian dengan laluan yang berliku-liku, timbul sedikit kesulitan, sukar untuk merujuk setiap simpang dan nama jalan yang perlu dilalui. Terlebih lagi kiranya perlu dirujuk beberapa halaman yang berlainan. Jika dibimbangi tersasar, kenalah berhenti di bahu jalan untuk memastikannya. Itulah yang kami alami kiranya melalui laluan yang tidak pernah ataupun kurang dilalui. Kiranya ada pembantu, tidaklah merisaukan kerana ada suara yang mengarahkah untuk ke kiri atau ke kanan.

Dari segi sejarahnya, Melway ini mula dikeluarkan pada Mei, 1966. Di peringkat awal harganya agak mahal yang hanya digunakan oleh pihak tertentu sahaja. Menjelang awal tahun 1980an, ianya semakin popular di Melbourne sehingga menguasai lebih 80% pasaran tempatan dengan harganya semakin menurun. Kini harganya sekitar AUD40.00 sebuah.

Hampir semua pemilik kenderaan, samada persendirian mahupun perdagangan termasuk teksi, bas dan kenderaan sewa mempunyainya. Ianya turut sama digunakan oleh Victoria Police, bomba, ambulan dan pelbagai agensi lagi. Pengiklan juga biasa menggunakan rujukan grid di dalam Melway (contoh 90 K5 – m/s 90 kedudukan grid melintang K dan menegak 5) sebagai peta lokasi kedai, rujukan kepada pembaca.

Bagai yang dinyatakan, Melway ini hanya merujuk kepada persekitaran Melbourne sahaja. Jika melampaui sempadannya, seperti ke Ballarat, Warnambool dan Bendigo serta memasuki negeri lain seperti South Australia mahupun Western Australia, perlulah kita mencari direktori jalan yang lain. Biasanya kami singgah di Visitor Information Centre untuk mendapatkan brosur yang mengandungi peta laluan dan tempat yang ingin dikunjungi. Ianya percuma, ditambah pula mendapat penerangan lanjut daripada petugasnya. Lebih jimat dan bermaklumat.

Buku seumpama Melway ini juga dikeluarkan mewakili lain-lain ibu negeri di Australia, antaranya Sydway di Sydney, New South Wales dan Brisway di Brisbane, Queensland. Kelompok ini dikenali sebagai Ausway. Pesaing utama kepada Ausway adalah UBD yang dijual dengan harga yang lebih murah.

Umumnya, buku direktori jalan ini amat berguna sekali. Amat memudahkan pergerakan kita dari satu tempat ke satu tempat. Walaupun kini GPS telah digunakan dengan meluas, Melway ini masih diperlukan, sekurang-kurangnya sebagai backup jika tersesat.

No comments: