Saturday, November 4, 2017

Hari Graduasi MRSM Kota Putra ke-19

Para Pelajar Tingkatan 5 bersama Para Pendidik
AlhamdulILLAH... pada 26 Oktober, 2017... seminggu selepas Majlis Khatam Hafazan, MRSM Kota Putra dimeriahkan pula dengan Majlis Graduasi kali ke-19. Majlis yang diadakan khusus bagi meraikan para pelajar Tingkatan 5 yang bakal menamatkan persekolahan mereka tidak berapa lama lagi, termasuklah Nur Solehah.

Majlis Graduasi ini ringkas dan santai sahaja tetapi susun atur dan persembahannya diakui setaraf dengan Majlis Konvokesyen di IPT. 

Bermula sekitar jam 10:00 pagi dengan perarakan masuk para graduan, diikuti pula perarakan masuk Tetamu Kehormat dan Ahli Senat Maktab yang didahului oleh pembawa cokmar dan Mushaf al-Quran. Di samping penganugerahan sijil graduasi, para hadirin juga dihidangkan dengan bacaan dan tafsir ayat-ayat al-Quran, persembahan muzik gamelan dan nyanyian lagu berkumpulan. 

Menerima Sijil Graduasi
Apa yang menariknya, semua petugas Majlis Graduasi ini adalah di kalangan para pelajar maktab sendiri termasuk pengacara, pembaca doa, pembaca al-Quran dan tafsir, pemain gamelan, penyanyi dan lain-lain tugasan logistik. Tahniah anak-anak maktab...!

Majlis gilang gemilang ini telah dirasmikan oleh Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dato' Prof Dr. Nor Aieni Hj Mokhtar. Rupa-rupanya beliau adalah anak jati Kg Raja, Besut... tidak jauh daripada MRSM Kota Putra. 

Ucapan beliau amat baik sekali terutama dalam usaha mengapai dan mencorak haluan hidup di kemudian hari. Diselitkan juga pengalaman beliau sejak zaman persekolahan hinggalah ke tahap sekarang. Sudah pasti perkongsian ini menjadi motivasi, sekaligus inspirasi kepada para pelajar yang bakal menduduki SPM dalam masa yang terdekat. Tahniah Prof...!

Pendekatan menjemput ahli akademik profesional sebagai perasmi majlis, lebih-lebih lagi melibatkan para pelajar amatlah dialu-alukan kerana mereka diyakini akan kehebatannya. Malah ibu bapa pun dapat merasakan auranya.

Maaf cakap... banyak majlis yang dirasmikan oleh orang politik, buah bicaranya langsung tidak mampu merangsang daya intelek para pelajar. Bukan nak mengata tetapi itulah hakikatnya.

Bersama Cikgu Su yang ibarat Ibu
Kehadiran para ibu bapa serta ahli keluarga ke Majlis Graduasi ini amat memuaskan. Walaupun ada yang tidak dapat hadir atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan tetapi ibu bapa lain turut meraikan anak-anak ini dengan pelukan dan kata-kata galakan. Itulah manifestasi kemesraan sesama ibu bapa yang terjalin di alam maya di kalangan Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB).

Anak-anak graduasi tersenyum riang, tampak akan penghujung zaman persekolahan yang bakal berakhir. Namun, sebenarnya jiwa mereka dilanda perasaan yang berbaur... gembira, sedih, gementar dan bermacam rasa lagi. 

Yang pasti, debaran hati menunggu detik-detik SPM lebih dirasai lagi. Itulah ujian terbesar sebagai pelajar yang wajib ditempuh sebelum dilafazkan ungkapan Selamat Tinggal Maktabku Yang Tersayang, MRSM Ulul Albab Kota Putra. 

All The Best...! Moga kalian semua beroleh kejayaan cemerlang... gemilang... dan... terbilang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2017. Ameen.

Usah dilupakan jasa para guru yang bertungkus lumus memberi didikan yang terbaik - bukan sahaja dalam bidang akademik tetapi juga dalam pembentukan akhlak dan sahsiah diri ke arah menjadi insan kamil di dunia dan di akhirat. Terima kasih Cikgu..! Moga rahmat ALLAH SWT sentiasa memayungi perjalanan hidup kalian. Ameen. 

Seusai Majlis Graduasi, di sebelah petangnya pula diadakan Jamuan Hi-Tea, khusus untuk para guru dan pentadbir MRSM Kota Putra yang dianjurkan oleh para ibu bapa. Majlis ringkas sebagai tanda sokongan tidak berbelah bahagi dan penghargaan tidak terhingga atas setiap usaha pihak maktab dalam memberikan yang terbaik kepada anak-anak.

Juadah tersedia amat mewah sekali, buah tangan daripada ibu bapa. Tidak disangka pula, walaupun tengaharinya telah dijamukan dengan makanan tengahari, apa yang dihidangkan di sebelah petang masih jadi rebutan... habis licin semuanya. AlhamduliLLAH...!

Sekali lagi... Terima Kasih Cikgu...! Selamat Menduduki SPM Wahai Anak-Anak...! All the Best...!

No comments: