Tuesday, August 11, 2015

Selamat Pengantin BaruDalam Islam, perkahwinan adalah suatu ibadat dan sunnah Rasulullah s.a.w. yang merupakan perlaksanaan terhadap tuntutan fitrah manusia. Allah s.w.t. menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasang-pasangan, berkasih-sayang, bahagia dan dapat memenuhi tuntutan syahwatnya melalui cara yang halal. Fitrah tersebut dapat dilaksanakan melalui ikatan perkahwinan yang sah. Orang yang berkahwin akan dapat mengatur suatu kehidupan yang baik, sempurna dan penuh bertanggungjawab. Sabda Rasulullah s.a.w: "Daripada Anas r.a, katanya telah bersabda nabi s.a.w. bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yg benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku". Copy and WIN : http://bit.ly/1J3vX3K

Copy and WIN : http://bit.ly/1J3vX3K
Dalam Islam, perkahwinan adalah suatu ibadat dan sunnah Rasulullah s.a.w. yang merupakan perlaksanaan terhadap tuntutan fitrah manusia. Allah s.w.t. menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasang-pasangan, berkasih-sayang, bahagia dan dapat memenuhi tuntutan syahwatnya melalui cara yang halal. Fitrah tersebut dapat dilaksanakan melalui ikatan perkahwinan yang sah. Orang yang berkahwin akan dapat mengatur suatu kehidupan yang baik, sempurna dan penuh bertanggungjawab. Sabda Rasulullah s.a.w: "Daripada Anas r.a, katanya telah bersabda nabi s.a.w. bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yg benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku". Copy and WIN : http://bit.ly/1J3vX3K

Copy and WIN : http://bit.ly/1J3vX3K
Hidup secara berpasangan antara lelaki dan wanita adalah fitrah semulajadi manusia. Di dalam Islam diwajibkan agar diikatkan dengan perkahwinan yang sah. Malah ianya suatu ibadah dan sunnah RasuluLLAH SAW. 
Daripada Anas bin Malik r.a., bersabda RasuluLLAH SAW, "Perkahwinan adalah sunnahku. Barangsiapa yang membenci sunnahku maka ia bukan dari golonganku"
Berlalu sahaja Ramadhan, saban hujung minggu ada sahaja majlis perkahwinan dilangsungkan. Malah ada yang bertindih tindan jemputan yang diterima.

Begitu juga kami. Hujung minggu baru-baru ini, pada tarikh yang cantik: 8 Ogos - 88 (orang Cina kata ada 'ong') telah berlangsung 3 majlis akad nikah dan kenduri kahwin di kalangan saudara mara terdekat kami. 

Azlan Ngadi dan pasangan (kredit WA)
Majlis pertama melibatkan anak saudara di Kuala Terengganu, anak sulung Kak Long Na-Abang Ya iaitu Muhammad Sopiyuddin yang diadakan di Kg. Chabang, Kerteh, Terengganu. Majlis kedua pula di Melaka iaitu Azlan Ngadi, sepupu Laili di sebelah abah. Manakala majlis ke tiga bertempat di Kg. Bkt Bangkong, Sungai Pelek, Sepang, Selangor, juga sepupu Laili tetapi di sebelah emak; Asma' Amin. 

Kepada para pengantin, Selamat Pengantin Baru - Moga diberkati dan dirahmati ILLAHI dan bahagia selamanya hingga membawa ke Jannah. Ameen.

Bagi setiap majlis, ada wakil dari kalangan ahli keluarga kami yang hadir menyerikan majlis. Bagi kami, tiada pilihan lain selain bergerak ke Kerteh. Bertolak dari Ulu Kelang sekitar jam 7:30 pagi, tiba di Kg Chabang 3 jam selepasnya. AlhamduliLLAH... bersekali dengaan kehadiran juru nikah, diikuti majlis kenduri.

AlhamduliLLAH segalanya berjalan lancar. Tiada adat istiadat yang melanggar adab-adab Islami. Jika ada adat pun hanya sekadar makan beradab ringkas di dalam rumah, jauh dari kesibukan kenduri di luar rumah yang juga dipisahkan ruang makan lelaki dan perempuan.

Sopiyuddin dan pasangan
Turut hadir bersama rombongan dari Kuala Terengganu adalah ibu bapa dan adik beradik pengantin, ibu bapa saudara dan datuk-nenek saudara. Selepas menjamu selera, kesemuanya bertolak pulang ke Kuala Terengganu. Manakala kami bergerak ke rumah sepupu Laili, Aryadi-Marina di Taman Panalex. Tinggallah Sopiyuddin dengan keluarga baru di Kg. Chabang. 

Inshaa ALLAH majlis kenduri di pihak lelaki pula akan diadakan  pada minggu ke empat bulan September nanti.

Majlisnya agak lewat sedikit, menunggu anak kedua Kak Long-Abang Ya; Muhammad Arif Mustaqim yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 18 September nanti di Felda Keratong, Pahang. Manakala anak ketiga mereka, Muhammad Alimi Fahmi telah pun mendahului hampir setahun lalu di Kuantan, Pahang. Ketiga-tiga pasangan pengantin ini akan diraikan di dalam Majlis 3 Dalam 1 (3 Pasangan dalam 1 Majlis) pada tarikh berkenaan.

Nampaknya dalam sebulan dua ini Kak Long-Abang Ya sekeluarga agak sibuk dengan majlis perkahwinan yang berturutan. Walaupun sibuk dan penat, namun rasa lega kerana anak-anak telah pun selesai berumahtangga dan teruja menerima orang baru dalam keluarga. TAHNIAH...!

No comments: