Thursday, December 19, 2013

Kegemilangan Tamadun Muslim @ PSN

Kini sedang berlangsung Pameran 1001 Inventions: Kegemilangan Tamadun Muslim di Pusat Sains Negara (PSN). Inshaa ALLAH, pameran yang bermula pada awal Oktober, 2013 lalu ini akan berakhir pada bulan Februari, 2014. Ianya dibuka dari jam 9:00 pagi hingga 5:00 petang.

Bayaran masuk ke pameran 1001 Inventions ini adalah RM 20 untuk dewasa, RM 15 untuk pelajar + warga emas dan RM 60 untuk keluarga (2 dewasa + 2 kanak-kanak). Manakala bagi kanak-kanak kecil pula tiketnya hanya RM 6 sahaja. Harga tiket ini turut meliputi keseluruhan exhibit umum di PSN yang biasanya dikenakan bayaran masuk RM 6 (dewasa) dan RM 3 (kanak-kanak + warga emas).

OK, itu pengenalannya. Penting untuk diketahui sebagai perancangan awal sebelum bertolak ke PSN.

Berbalik kepada Pameran 1001 Inventions: Kegemilangan Tamadun Muslim.

Cuti hujung minggu baru-baru ini kami sekeluarga berkesempatan berkunjung ke PSN. Ianya kunjungan kali kedua buat kami. Di pertengahan tahun lepas kami ke PSN untuk 'menziarahi' dinosaur dalam Pameran Dinosaur Live! Kali ini pula 'menziarahi' tokoh-tokoh ilmuan Islam di dalam Pameran 1001 Inventions.

Bagi kami, pameran kali ini amat ringkas dengan ruangan pameran yang tidak berapa luas tetapi nilaian ilmunya amat berharga. Bersesuaian dengan tema Kegemilangan Tamadun Muslim, ianya berkisar tentang bagaimana Tamadun Muslim membina asas yang kukuh kearah pembinaan dunia moden pada hari ini.

Di saat negara-negara Eropah berada di Era Kegelapan di sekitar abad ke-7 hingga ke-17, dunia Islam pula menyerlah dengan pelbagai inovasi dalam pelbagai bidang kehidupan, kebudayaan dan penciptaan, digelarkan sebagai Era Keemasan. Dari sini lahir ramai para ilmuan dan cendekiawan Islam seperti al-Jazari, Ibn al-Haytham, Abdul Qassim al-Zahrawi, Zheng He, Abbas Ibn Firnas, Meriam al-Astrulabi dan ramai lagi.

Penerokaan ke Era Keemasan ini bermula dengan tayangan dokumentari kehebatan tokoh-tokoh ilmuan Islam yang dimulai dengan watak al-Jazari yang dilakonkan oleh Ben Kinsley. Seterusnya para pengunjung di bawa ke dunia keunggulan Tamadun Muslim yang dibahagikan mengikut zon, antaranya Kejuruteraan, Perubatan, Pendidikan, Geografi, Astronomi dan sebagainya.

Pameran bertaraf antarabangsa dari United Kingdom yang dibawa khas oleh MOSTI ini telah diiktiraf sebagai The World's Best Touring Exhibition melalui Anugerah Kecemerlangan Warisan dan Muzium 2011 dan mendapat sambutan lebih 3 juta pelawat di London, New York, Los Angeles, Doha, Istanbul dan beberapa bandar besar lain.

Di samping layanan mesra daripada para petugas pemeran, para pengunjung juga boleh berinteraksi dengan tokoh-tokoh ilmuan Islam (watak lakonan) melalui deretan panel maklumat (kiosk). Tarikan utama pemeran ini adalah replika Jam Gajah yang direka oleh al-Jazari di mana ianya menjadi titik tolak kepada penciptaan jam sekitar 84 tahun selepasnya.

Terlalu banyak maklumat yang diketengahkan sehingga tidak larat untuk meneroka dan mengingatkan kesemua fakta yang dipaparkan. Alternatifnya, beli sahaja salah sebuah daripada 2 buku 1001 Inventions yang dijual di kedai cenderamata. Harganya mahal sedikit, RM 99 dan RM 180 tetapi amat bernilai sebagai koleksi di sudut bacaan keluarga.

Selepas solat Zohor dan makan tengahari, anak-anak meneruskan penerokaan mereka dengan pelbagai permainan bermotifkan sains di tingkat bawah sehinggalah masuk waktu Asar.

Seusai solat di Surau An-Nur (Wanita) dan Surau Al-Amin (lelaki) di Tingkat 4, terdengar pengumuman bahawa PSN akan ditutup jam 5:00 petang dan para pengunjung diminta beredar.

Bagi anak-anak mereka belum puas lagi bermain. Apakan daya... mungkin pihak PSN boleh melanjutkan waktu lawatannya di masa akan datang.

No comments: