Monday, August 26, 2013

Banjir Kilat

Banjir kilat. Ianya amat merungsingkan kami setiap kali hujan turun dengan lebatnya.

Air bergenang di halaman rumah
Itulah yang kami alami pada dinihari Jumaat beberapa hari lalu. Sekitar jam 5:00 pagi hujan turun sederhana lebat membasahi bumi Ulu Kelang berserta angin, kilat dan guruh.

Terdetik di hati, "Jika berterusan, air sungai di hadapan rumah mungkin akan melimpah. Rumah-rumah jiran tetangga pasti dimasuki air. Silap-silap rumah kami pun turut terkena." Begitulah lazimnya jika hujan turun berterusan tanpa henti.

Benar bagai yang dijangka. Dalam jarak waktu setengah jam, air sungai telah pun memasuki jalan di tepi rumah. Sekejap sahaja halaman rumah kami bergenang air, seterusnya pantas sekali memanjat anak-anak tangga terus masuk ke dalam rumah.

Kejadian yang tidak dijangka dan disangka-sangka. Kelam kabut kami dibuatnya kerana menurut Abah, sejak 28 tahun menetap di rumah tersebut inilah pertama kali air melimpah masuk sehingga ke dalam rumah. Paling teruk pun sebelum ini sehingga anak tangga sahaja.

Limpahan air di dalam rumah
Lebih mengharukan, 9 buah kereta di laman rumah tidak sempat dialihkan. Natijahnya hampir semua kereta dimasuki air. Beberapa kereta terpaksa dibawa ke bengkel dan perlu disenggara dan dibaikpulih kerosakan yang dialami. Berayalah mekanik nampaknya...8). Selebihnya di bawah pemantauan, moga-moga tiada kerosakan yang dialami.

Ledakan airnya tidak lama. Datangnya cepat, perginya juga cepat. Namanya pun banjir kilat. Maka tinggallah tempelan lumpur di merata tempat yang disinggahi air. Alahai... kenalah dibersihkan segera.

Apakah puncanya banjir kilat tersebut? Kata orang kesan daripada kerja-kerja penaiktarafan sungai di AU2 yang masih dalam pembinaan menyebabkan laluan air menjadi sempit dan tersekat, mengakibatkan aliran deras air melimpahi kawasan sekitarnya dan laluan air sebelum tiba di tempat pembinaan tersebut. Maka kawasan rumah kami antara yang merasai bahananya.

Lumpur tebal tinggalan banjir
Persoalannnya, apakah projek berkenaan mengambil kira kesan yang mungkin timbul di kemudian hari? Moga pihak berkaitan terutamanya Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS). Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dapat melakukan post mortem yang telus dan tulus bagi mencari jalan yang terbaik daripada berulang kembali.

Dalam susah kami, jiran-jiran di belakang rumah dan yang berdekatan sungai lebih merasa peritnya. Rumah mereka habis ditenggalami air. Perkakas rumah dan pakaian tidak sempat diselamatkan. Sebahagiannya terpaksa dibuang atau dibersihkan. Begitu juga sebahagian sekolah rendah dan tadika bersebelahan rumah kami turut ditenggalami air.

Emm... dah ketentuan Illahi - qada' dan qadar yang perlu diterima dengan redha.

Insya ALLAH, di sebalik setiap kesulitan pasti ada kesenangan dan hikmahnya yang tersurat dan tersirat. Sekurang-kurangnya sebagai pengajaran kepada kami - "Usah diambil mudah akan setiap kemungkinan walaupun ianya tidak pernah berlaku."

No comments: