Wednesday, August 21, 2013

Raya Cuti Sekolah

Tahun ini Cuti Penggal ke-3 persekolahan dipercepatkan di mana dilanjutkan daripada Cuti Aidil Fitri yang jatuh di penghujung minggu sebelumnya. Di sesetengah sekolah, mereka telahpun bercuti seawal minggu raya lagi, bermakna mereka dapat bercuti selama 2 minggu. Ini biasanya di negeri-negeri di mana cuti hujung minggunya pada hari Sabtu-Ahad. Manakala di negeri-negeri cuti hujung minggu pada hari Jumaat-Sabtu, pada hari Ahad dan Isnin mereka masih lagi bersekolah.

Di rumah Nenek Munah (adik Atuk Sulaiman)
Hari Raya pertama - kami bersolat sunat di Ulu Klang. Seterusnya beramah mesra dengan ahli keluarga Abah yang tidak putus-putus bertandang ke rumah seusai solat sunat sehinggalah ke petang.

Begitulah adat dan adabnya - yang tua dikunjungi, yang muda mendatangi. Ini kerana Abah adalah yang tertua di dalam keluarganya. Tambahan pula sebilangan besar adik beradik Abah seramai 10 orang bermastautin di sekitar Ampang dan KL.

Petangnya kami bergegas pula pulang ke kampung halaman Abah-Emak di Kg. Bukit Bangkong, bersebelahan kawasan pelancongan Bagan Lalang. Dua hari di kampung, sempatlah kami menyinggah di rumah Atuk Sulaiman (ayah kepada Emak yang kini berusia 99 tahun) dan juga beberapa rumah keluarga Abah-Emak yang 'wajib ziarah' (taraf nenek dan emak/bapa saudara).

Mana-mana rumah saudara-mara yang belum sempat disinggahi, Insya Allah akan diusahakan di sebelah malam ataupun hujung minggu. Begitulah lazimnya saban tahun bagi sanak saudara yang tinggal di Lembah Kelang dan sekitarnya.

Di rumah Nenek Su @ Batu Laut, Sepang
Hari-hari berikutnya anak-anak memerap di rumah sahaja sambil menyiapkan lambakan kerja kursus/ sekolah yang perlu disiapkan di sepanjang cuti sekolah. Alahai cikgu, kasihan kat para pelajar, musim raya pun masih dibebankan dengan kerja sekolah yang bertimbun.

Terpaksalah kami mengalah. Ada hikmahnya kerana kami dapat tunaikan puasa enam Syawal dengan aman.

Seminggu selepas raya, kami bertolak pulang ke Terengganu pula untuk menziarahi keluarga di sana. Sebenarnya projek 2 dalam 1 - beraya dan hantar anak-anak pulang ke asrama. Tidak semua rumah yang dihajati yang dapat dikunjungi kerana kekangan masa yang suntuk. Sekurang-kurangnya dapatlah kami menjenguk kesemua bapa dan emak saudara yang amat jarang ditemui.

Petang Sabtu, kami ke Besut menghantar Solehah pulang ke asrama di MRSM Kota Putera. Pagi Ahadnya pula kami bertolak ke Jempol, Negeri Sembilan menghantar Izzuddin ke MRSM Serting melalui LPT-Temerloh-Triang-Kemayan-Jempol. Lima jam perjalanan yang lancar - awalnya bimbang juga jalan sesak kerana hari Ahad adalah hari terakhir cuti sekolah.

Jika tidak silap ingat, inilah pertama kali kami merentasi Pahang ke Negeri Sembilan melalui Temerloh. Di pesisiran Sungai Pahang kelihatan deretan bangsal jualan ikan patin-talapia menjadi tumpuan pengemar ikan sungai - itulah ikon Temerloh. Cuma yang menghairankan, air sungainya bak teh tarik warnanya - macam tu ke selalunya ataupun bermusim?

Perjalanan hujung minggu yang amat memenatkan tetapi perlu dilalui demi memenuhi tuntutan ukhuwah dan tanggungjawab terhadap anak-anak.

Salam Aidil Fitri untuk semua. TaqabalaLlahu minna wa minkum.

No comments: