Tuesday, September 4, 2012

Pra Haji: Kursus Perdana Haji

Bagi bakal jemaah haji, ilmu pengetahuan haji dan umrah adalah perkara utama yang perlu dihayati dalam meraih kesempurnaan dalam perlaksanaannya. Ini kerana matlamat utama kerja haji adalah untuk meraih nilaian haji yang terbaik di sisi Allah SWT, yakni haji mabrur. Apatah lagi, menunaikan haji pertama itulah yang wajib, sedangkan haji susulan hanyalah sunat. Maka sewajarnyalah ianya dilaksanakan sebaik mungkin.

Tanpa adanya ilmu yang benar, banyak amal ibadah yang berkaitan dengannya mungkin 'terlepas pandang' sehingga tidak dilakukan dengan betul. Paling dibimbangi, perlaksanaannya menyimpang dari ketetapan hukum yang boleh menyebabkan rosaknya haji. Nauzubillahi min zalik.

Umumnya ibadah haji banyak melibatkan kekuatan fizikal/ jasmani, namun keutuhan jiwa/ rohani adalah kunci utamanya. Dengan adanya kekuatan dalaman, insan yang dianggap lemah boleh menjadi kuat dan gagah untuk melaksanakan setiap syariaat Allah SWT. Justeru itu hati perlu bersih dan sentiasa redha dengan setiap dugaan, cabaran dan ujian yang dihadapi. Ingatlah, setiap amalan adalah semata-mata kerana Allah SWT.

Demikianlah antara intipati yang diterapkan oleh para pembimbing haji Tabung Haji ketika Kursus Perdana Haji (KPH) peringkat Wilayah Persekutuan yang berlangsung selama 2 hari 1 malam bertempat di Masjid Putra, Putrajaya pada hujung minggu baru-baru ini (1-2 Sept).

Tanpa diduga, kami bersua dengan beberapa kenalan lama ketika di zaman persekolahan dahulu, bermula dari peringkat sekolah rendah, sekolah menengah dan ketika di universiti. Malah ramai kenalan baru yang ditemui. Insya Allah, seperti juga kami, mereka juga bakal menjadi tetamu Allah. AlhamduliLlah.

Kursus Perdana Haji ini adalah kesinambungan kursus haji yang ditetapkan oleh pihak Tabung Haji, selepas daripada Kursus Asas Haji (KAH) dan Kursus Intensif Haji (KIH). Malah kursus sampingan haji juga diadakan bagi yang ingin menambah ilmu di dada seperti Kursus Khas Haji (KKH - selepas KIH) dan juga Kursus Ulangkaji Haji (KUH) selepas Kursus Perdana Haji ini.

Kursus Perdana Haji kali ini menghimpun sekitar 2,000 bakal jemaah haji terpilih dari WP Kuala Lumpur dan Putrajaya. Menurut pihak Tabung Haji, kuota haji pada tahun ini adalah seramai 28,000 orang dan sedang menunggu rayuan daripada Arab Saudi bagi menambah kuota sedia ada. Ini kerana sehingga kini lebih 935,000 orang telah mendaftar haji di Tabung Haji.

Agenda utama Kursus Perdana Haji ini adalah memberi kefahaman simulasi kaedah perlaksanaan beberapa ibadah haji dan umrah seperti tawaf, saei, tahallul, wukuf di Arafah, mabit di Muzdalifah dan Mina serta melontar di 3 jamrah.

Beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika amalan haji-umrah juga disentuh sepintas lalu ketika sesi taklimat dan juga ketika simulasi ibadah berlangsung. Diselitkan juga dengan amalan bangun malam untuk beribadah (qiamullail) yang mungkin asing bagi sesetengah bakal jemaah haji.

Bagi kami, Kursus Perdana Haji ini amat baik sekali bagi menghayati dan merasai aura ibadah haji. Sekaligus menambah ilmu pengetahuan berkaitan dengannya. Bayangkan saat-saat berada di tengah-tengah lautan jutaan jemaah haji dari seluruh pelusuk dunia terutama ketika di Masy'ar al-Haram. Ujiannya amat besar.

Segala-galanya berserah kepada Allah SWT. Hanya ampunan, rahmat dan redha Allah SWT yang diharapkan agar dianugerahi haji mabrur. Ameen.

No comments: