Wednesday, October 14, 2015

Salam Maal Hijrah 1437

Hari berganti hari, bulan berganti bulan. Genap setahun, maka muncullah tahun baru. Mana-mana kalendar @ taqwim semuanya sama.

Mengikut taqwim Islam, hari ini 1 Muharram, tanda bermulanya tahun baru Hijriah 1437.

Menelusuri kisah di sebalik peristiwa hijrah RasuluLLAH SAW dan umat Islam dari Mekah ke Madinah, menggambarkan betapa perlunya semangat perpaduan dan kesatuan ummah diberikan perhatian utama.

Lihatlah di sekeliling kita sekarang betapa umat Islam sedang menghadapi ujian yang amat menyedihkan. Di Eropah, propaganda Islamiphobia dimainkan bagi memperlihatkan orang Islam adalah pengganas. Di Timur Tengah pula diancam dengan perpecahan ummah dan perang saudara. Malah lebih mengharukan betapa umat Islam dengan sewenang-wenangnya dibunuh dan dinafikan hak mereka seperti di Palestin, Burma, Afghanistan, Chechen, Iraq, Mesir, Syria dan banyak tempat lagi.

Kita tidak mahu suasana yang menyayat hati ini berlaku di negara kita. Nauzubillahiminzaalik.

Namun kita di tanah air turut tidak terlepas daripada ujian ALLAH dengan pelbagai isu dan kemelut yang adakalanya mencetuskan hubungan yang tegang di kalangan umat Islam sendiri dan juga dengan bukan Islam.

Sebagai umat Islam, kita ada al-Quran dan al-Hadith sebagai sumber rujukan utama. Marilah kita menjadikannya sebagai panduan. Sekiranya terdapat sebarang perselisihan dan perbezaan pendapat, kembalilah kita kepada keduanya, In shaa ALLAH kita tidak akan sesat selama-lamanya. Itulah pesanan daripada junjungan mulia, Muhammad RasuluLLAH SAW. Seterusnya berlapang dada menerima kepelbagai pandangan selagi tidak melanggar syariat ALLAH SWT.

Renungilah betapa kaum Aus dan Khazraj di Madinah yang terkenal dengan permusuhan sesama mereka dapat disatukan hati-hati mereka dengan Islam membentuk kaum Ansar. Dengan kesatuan yang sedia terjalin, mereka dengan mudah menerima persaudaraan yang dihulurkan oleh kaum Muhajirin yang berhijrah ke Madinah. Segalanya kerana Islam.

Justeru itu wahai setiap insan yang melafazkan kalimah tauhid 'LaaILLAHaillALLAH MuhammadurasuluLLAH", marilah kita bersama-sama bersatu di bawah kesatuan Islam. Sama-sama mempertahankan yang hak dan meninggalkan yang batil, menegakkan yang makruf serta mencegah perkara mungkar.

Semoga Tahun Hijrah 1437 ini bakal membawa sinar kesatuan ummah dan perpaduan sejagat yang lebih baik untuk umat Islam di Malaysia khususnya dan di seluruh dunia amnya. Aameen.

Sesungguhnya hanyalah redha ALLAH SWT yang diharapkan.

Salam Maah Hijrah 1437.

No comments: