Tuesday, September 8, 2015

UPSR 2015 - Selamat Berjuang

Hari ini bermulanya ujian bertulis Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) - khusus untuk para pelajar tahun akhir di peringkat sekolah rendah di seluruh tanah air. 

Hari ini, esok dan lusa - 3 hari berturutan. 

 
Debarannya bukan sahaja dirasai oleh para pelajar Tahun 6 tetapi terlebih lagi ibu bapa. Ramai ibu bapa yang mengambil cuti khusus untuk menguruskan anak-anak bertuah ini. Anak-anak dipersiapkan sebaik mungkin samada dari segi keperluan fizikal dan tidak terkecuali sokongan moral agar mereka dapat menduduki peperiksaan utama yang pertama bagi mereka.

Saya pasti ramai di kalangan ahli keluarga dan sanak saudara serta sahabat handai yang menghadapi saat-saat yang mendebarkan ini. Apa-apa pun selamat maju jaya kepada semua para pelajar Tahun 6, juga kepada para ibu bapa. Moga mereka semua dikurniakan kejayaan yang diharapkan. Aameen.

Dari kalangan keluarga terdekat kami terdapat 2 orang anak yang menduduki UPSR pada tahun ini. Di Kuala Terengganu, anak ketujuh Kak Long-Abg Ya; Ammar, manakala di Kuala Lumpur pula anak Nita-Redhuan; Abid. Moga kedua-duanya mampu melakarkan kebanggaan untuk keluarga. Aameen.

Sekarang ini sememangnya musim demam peperiksaan. Peperiksaan percubaan bagi peperiksaan utama seperti Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) sedang berlangsung. Seterusnya diikuti peperiksaan sebenar (bertulis) pada bulan Oktober hingga Disember nanti.

Ketiga-tiga anak kami akan menduduki peperiksaan berkenaan. Imran di Tahun 5 dengan UPKK pada awal Oktober. Begitu juga Solehah dengan PT3 di pertengahan Oktober. Diikuti pula Hanisah yang bakal mengharungi perjuangan SPM selama sebulan bermula awal November.

Selamat Maju Jaya untuk semua. Moga segalanya dipermudahkan oleh ALLAH SWT serta dianugerahi kejayaan di dunia dan di akhirat. Aameen.

No comments: