Tuesday, November 18, 2014

Solehah Kini Di London

Nur Solehah kini berada di Kota London, United Kingdom - mengikuti rombongan Global Solidarity yang dianjurkan secara bersama antara Yayasan Harapan Kanak-kanak Malaysia (YHKM) dan MRSM, khusus untuk para pelajar Tingkatan 2 dan 3 yang mengikuti pengajian Cambridge IGCSE (International General Certificate of Secondary Education).

Pagi Sabtu baru-baru ini, 15/11/2014, Solehah berserta sebahagian rakan-rakan sepengajian dengan diiringi beberapa guru pengiring telah berlepas dari KLIA menaiki Penerbangan Malaysia, MH4 menuju Lapangan Terbang Antarabangsa Heathrow. AlhamduliLlah mereka selamat tiba setelah hampir 15 jam di dalam penerbangan - satu perjalanan yang agak lama.

Insya ALLAH, mereka dijadualkan berada selama 5 hari di London sebelum bertolak pulang ke tanah air pada 20/11/2014. 

Menariknya, kini London di musim sejuk - satu pengalaman baru bagi yang tidak pernah merasainya. Cuma tiadalah salji menyelubungi persekitaran seperti yang digambarkan di dalam sebahagian besar filem/ dokumentari berkaitan musim sejuk.

Selama 5 hari di London, pihak penganjur telah menyediakan tentatif lawatan yang agak ketat dan padat. Setiap hari sekitar 4-5 lokasi yang perlu disinggahi.

Cabaran utama mereka adalah masa siang di musim sejuk yang pendek, sekitar 9 jam sahaja berbanding malam yang panjang, kira-kira 15 jam. Begitu juga suasana cuaca sejuk di musim sejuk yang baru bermula dengan purata suhu sekitar 10C-15C. 

Bagi yang tidak biasa ianya boleh dianggap sejuk, apatah lagi jika disertai angin dan hujan. Namun ianya bakal menjadi pengalaman yang bermakna dalam hidup setiap peserta terutama bagi yang tidak pernah berada di negara 4 musim. Bagi Solehah, suasana seumpamanya pernah dilalui ketika bermukim kira-kira 4 tahun di Melbourne beberapa tahun lalu. Akan tetapi, suasana di London mungkin banyak bezanya.

Merujuk kepada tentatif lawatan, antara tumpuan rombongan ini adalah ke University of Cambridge, Imperial College, Science Museum, Natural History Museum, British Museum, Buckingham Palace, Big Ben, London Bridge, Westminster Abey, Tower of London, Arsenal Stadium, King Cross, Trafalgar Square, Convent Garden dan Camden Market.

Ketika sesi taklimat sebelum berlepas, ahli rombongan telah diberikan penerangan dan peringatan ringkas berkaitan perjalanan lawatan. Lebih menarik lagi, cabaran yang diberikan oleh ketua guru pengiring, Cikgu Saidi kepada para peserta agar dapat mengaitkan setiap rentak dan fokus lawatan/ kembara kepada PENCIPTA dan hubungannya dengan sains. 

Pada peringkat awalnya, kami merasa risau juga dengan penjagaan waktu solat dan lain-lain perkara berkaitan hukum hakam agama. Juga kami mengharapkan agar lawatan berkenaan bukan sekadar lawatan tetapi ada pengisian dan manafaat daripadanya. Namun, melihatkan kepada komitmen para guru, Inshaa ALLAH segalanya bakal dipermudahkan oleh ALLAH SWT serta sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Illahi. Ameen.

1 comment: