Thursday, June 12, 2014

Jualan Amal - Pasrahkah Mereka?

Tidak lama dahulu heboh tentang Pusat Tahfiz Amal (PTA) di Kedah yang didakwa menggunakan (baca: mempergunakan) anak-anak tahfiz bagi tujuan 'menjual barangan sambil berderma'. Di Lembah Kelang, mereka boleh ditemui di merata tempat sambil menagih simpati orang ramai. Kasihan mereka. Sepatutnya mereka berada di sekolah... 

Kami sendiri pun kerap dihampiri oleh anak-anak ini. Barangan yang ditawarkan sama sahaja, samada CD, kismis, jus, ubatan dan bermacam lagi. Istimewanya di setiap pek barangan tersebut terpampang wajah seorang insan yang diisytiharkan 'bermasalah' oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan pernah diambil tindakan undang-undang lebih 10 tahun lalu. Difahamkan, beliaulah penyumbang barangan tersebut.

Akhirnya pihak berkuasa mengeluarkan amaran dan mengarahkan pihak PTA menghentikan operasi pusat tahfiz berkenaan. Selepas itu senyap tanpa berita. Mudah-mudahan ianya dipatuhi dan anak-anak tahfiz tersebut diberikan pembelaan dan perhatian sewajarnya oleh para penjaga mereka.

Malangnya beberapa hari lalu dilaporkan kegiatan mempergunakan kanak-kanak oleh PTA masih lagi dijalankan dengan kaedah yang sama seperti sebelumnya. Entahlah... sakit hati dibuatnya.

Terdahulu, Pengetua PTA, Muslim Ab Karim telah menyatakan bahawa PTA telah menghentikan aktiviti jualan amal dan menafikan penglibatan para pelajarnya. Jadi, timbul persoalan baru, siapakah pula dalang baru di sebalik jualan amal dengan menggunakan buku resit PTA? Apakah pula tindakan pihak berkuasa dalam hal ini?
Lewat petang kelmarin, sebelum bergerak pulang ke Puchong, kami singgah makan malam di sebuah restoran berdekatan Masjid al-Hasanah, BB Bangi. Inilah antara hentian kesukaan kami kerana berdekatan dengan masjid, mudah untuk bersolat jemaah apabila masuk waktunya.

Ketika sedang enak menjamu selera, meja kami dihampiri seorang wanita tua bertudung labuh yang boleh dipanggil nenek. Di tangannya terdapat beberapa botol bahan jualan dan sekeping kertas. Tidak pasti apa yang ditulis pada kertas tersebut kerana tiba-tiba hati kami merasa amat geram apabila terlihat nama 'Pusat Tahfiz Amal' di bahagian atasnya. Di botol-botolnya pula dihiasi 'wajah itu'.

Mendidih darah dibuatnya. Kasihan si nenek tua kerana tempias amarah kami terpaksa ditelannya. Jika sebelum ini kanak-kanak dipergunakan tetapi kini kami temui orang tua (warga emas) pula dipergunakan. Mereka sewajarnya dilindungi dan dikasihani, bukannya diperlakukan sedemikian rupa. 

Bayangkan... sanggupkah kita melihat ibu kita mahupun nenek kita atau pun ahli keluarga kita 'mengemis' dari meja ke meja? Jika bertanyakan dari hati ke hati kepada mereka, pasti mereka tidak mahu melakukannya tetapi kerana terpaksa. Tergenang air mata kami apabila mengingatkannya. Jika mampu ingin sekali kami menanggung hidup mereka. Biarlah mereka bersenang lenang di usia tua sambil berulang alik ke masjid atau tempat pengajian.

Dalam kemewahan yang dikecapi oleh sebahagian rakyat Malaysia, pastinya hasil anugerah Illahi, tidak adakah insan yang tulus membela mereka? Tidak adakah pusat-pusat jagaan orang tua yang ikhlas membantu? Di manakah pula anak-anak mereka (jika masih ada keluarga)? Dan bermacam-macam persoalan lagi yang timbul... semuanya menambahkan pilu di hati...

Moga kehidupan mereka bakal terbela. Jika tidak kita... siapa lagi!

No comments: