Monday, June 2, 2014

Jalan2 @ Zoo Negara

Hari Rabu, 28/05/2014 bermulanya cuti persekolahan Pertengahan Tahun. Sebahagian besar 'anak-anak kota' mula bergerak pulang ke kampung halaman datuk-nenek atau mula berjalan-jalan makan angin. Dan sebahagian lagi baru mula melepaskan lelah persekolahan sambil bersantaian di rumah.

Bagi Imran, Solehah dan Hanisah; bersama sepupu-sepapat dengan diiringi ibu-ibu saudara; seawal jam 9:00 pagi mereka mula melangkah masuk ke Zoo Negara yang letaknya tidak jauh daripada rumah di Ulu Kelang. 


Inilah peluang yang amat dinanti-nantikan terutama oleh Imran dan sepupu-sepupu ciliknya. Mereka begitu teruja sekali. Beberapa hari sebelumnya telah pun membayangkan keseronokan dikelilingi pelbagai jenis dan spesis haiwan. Jika tidak silap, kali terakhir mereka ke Zoo Negara hampir 5 tahun lalu (Julai 2011), beberapa bulan sekembalinya kami daripada Australia.

Untuk kali ini, kami berdua tidak turut serta. Berbekalkan kamera, pelbagai foto dirakamkan oleh anak-anak dan daripadanya dapat kami berkongsi keseronokan yang mereka alami sekitar 4 jam di Zoo Negara. Secara umumnya, didapati banyak perubahan, pembaharuan dan penambahan dilakukan terutama melibatkan persekitaran di mana ianya tampak lebih ceria, kreatif dan bermaklumat.

Hai Cik Emu.. Lama tak bertemu. Ingat saya lagi tak?
Untuk melihat sebahagian foto yang dirakam, silalah ke Album Foto Kami di kiri blog atau klik di sini untuk capaian terus.

Sangkar Burung, Santuari Orang Utan, Dunia Kanak-kanak dan Akuarium Tunku Abdul Rahman nampaknya lebih informatif daripada dahulu dengan kepelbagaian maklumat dan bahan yang dipamirkan.

Taman Rama-rama pula adalah lokasi tambahan yang baru, dekorasinya amat menarik dan ceria sekali. Malah lokasi gajah (dahulu bersebelahan zirafah) kini telah dipindahkan ke tempat yang lebih sesuai untuknya.

Lebih menarik lagi dengan adanya Pusat Penyelidikan Panda Gergasi bagi menempatkan 2 ekor panda (jantan dan betina) yang dipinjamkan (baca : disewakan) selama 10 tahun oleh Kerajaan China kepada Malaysia. Kedua-dua panda berkenaan baru tiba di Zoo Negara pada 20 Mei lalu dan kini sedang dikuarantin selama sebulan sebelum dipertontonkan kepada umum pada pertengahan bulan Jun ini. 

Santai bersama 'panda'
Secara peribadi kami mengalu-alukannya tetapi terasa 'terkilan' dengan jumlah perbelanjaan yang amat besar diperuntukkan untuk hanya 2 ekor panda di mana menjangkau hampir RM 7 juta/tahun. Apakah ianya perlu dalam usaha kerajaan berjimat cermat dan mengamalkan konsep kesederhanaan (wasatiyyah)? Entahlah...

Zoo Negara... dengan keluasan kira-kira 110 ekar; dapat kami bayangkan betapa penatnya bergerak dari satu lokasi haiwan ke lokasi berikutnya. Tambahan pula dengan kelincahan anak-anak yang cepat dan pantas bergerak hinggakan sukar untuk mengambil gambar mereka. Begitulah lazimnya kanak-kanak apabila berada di Zoo Negara.

Jika nak dikirakan kepuasan, berada seharian di Zoo Negara pasti tidak merasa puasnya. Lebih-lebih lagi bagi peminat haiwan seperti Imran. Tidak mengapalah... lain kali boleh berkunjung lagi.

No comments: