Thursday, April 11, 2013

Teruja di Kuala Kangsar

Di pertengahan minggu lepas (Khamis dan Jumaat) kami berdua ke Perak. Laili ada urusan kerja di Kuala Kangsar, Ipoh dan Tanjung Malim. Saya sekadar menemankannya. Jika tidak terpaksalah Laili pergi bersendirian. Sesuatu yang tidak manis bagi seorang wanita. Tidak kisahlah, jadi pemandu pun tidak mengapa. Asalkan segalanya selamat.

Jam Besar Kuala Kangsar
2 malam kami menginap di Ritz Garden Hotel yang terletak di Jalan Yang Kalsom, Ipoh. Kami tiba di Ipoh tika matahari mulai terbenam. Tanpa panduan jalan yang jelas (tiada peta dan GPS), hampir sejam kami berpusing-pusing di tengah Bandaraya Ipoh. Akhirnya ketemu juga setelah berhubung dengan pihak hotel.

Pengajarannya, lain kali jangan pakai redah sahaja, lebih-lebih lagi tempat yang asing. Sekurang-kurangnya dapatkan petunjuk arah dari Google Maps.

Pagi Khamis, kami bergerak ke Padang Rengas, Kuala Kangsar yang terletak kira-kira 50 km dari Ritz Garden Hotel. Seharian Laili ada temu janji di Klinik Kesihatan Padang Rengas. Ruang masa yang ada, saya bergerak ke Bandar Diraja Kuala Kangsar. Hanya 10 km jaraknya, sekitar 10-15 minit pemanduan sedar-sedar telah pun tiba di bulatan jam besar. Salah satu monumen sejarah yang masih teguh berdiri. Harap-harap ianya akan terus di situ.

Hati saya merasa amat teruja sekali. Setelah lebih 25 tahun meninggalkan Bandar Kuala Kangsar, kini saya berkesempatan kembali ke bumi bertuah ini. Ianya sebuah bandar yang meninggalkan nostalgia suka duka bagi diri saya sendiri. Dahulu saya pernah bersekolah di bandar ini. Walaupun telah lama berlalu, namun masih banyak tinggalan sejarah yang tetap dikekalkan. Eloklah begitu kerana nilaian ilmunya amat berharga dan tiada gantinya sebagai khazanah warisan untuk generasi b
aru.

Masjid Ubudiah, Bukit Chandan
Melewati bulatan jam, seimbas lalu, didapati deretan kedai di Arkeb MARA telah pun bertukar kepada Dataran Putra. Manakala kedai-kedai lama di sebelah kiri bulatan masih lagi kekal seperti dahulu. Gerai-gerai cenderamata di tepian Sungai Kangsar pula telah berganti laluan pejalan kaki. Gerai-gerai tersebut masih wujud, cuma dipindahkan ke sebelah medan selera.

Perjalanan saya diteruskan ke arah Bukit Chandan di mana tersergam indah Masjid Ubudiah yang amat unik lagi menarik senibinanya. Bersebelahan masjid pula adalah Makam Diraja. Hampir sejam saya berada di masjid ini sambil merakam puluhan fotonya. SubhanaLlah. Dahulu saya tidak berkesempatan berlamaan di sini kerana kekangan masa yang terhad.

Muzium Diraja Perak
Rayauan saya seterusnya mengelilingi Istana Iskandariah yang terletak di puncak bukit. Sukar untuk mendapat rakaman foto keseluruhan istana kerana dilindungi pepohonan menghijau di sekitarnya.

Saya menyinggah di Istana Kenangan yang kini menjadi Muzium Diraja. Malangnya ia ditutup. Ramai pelancong luar negara yang mendatanginya. Kasihan mereka kerana tidak dapat memasukinya. Difahamkan ianya telah sekian lama ditutup untuk kerja-kerja baikpulih, namun sehingga sekarang belum pasti bila akan dibuka kembali.

Menghampiri waktu Zohor, saya berhenti rehat di Masjid Al-Ridzwaniah yang terletak bersebelahan Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), sekolah menengah elit zaman penjajah yang telah pun menjadi sekolah berasrama penuh umum. Masjid inilah yang sentiasa menjadi tempat solat saya ketika berada di Kuala Kangsar dan MCKK itulah sekolah saya dahulu.

Deretan Asrama Kolej Melayu Kuala Kangsar

Dari luar pagar sekolah, bangunan putih dengan senibina pseudo-Roman yang dibina pada tahun 1909 dikenali sebagai Big School menjadi mercu tanda bagi MCKK. Di sampingnya adalah Prep School yang dibina 3 tahun selepasnya. Pokok besar di sebelahnya tiada lagi. Khabarnya, ianya terpaksa ditebang kerana menimbulkan bahaya kepada para pelajar. Bangunan pentadbiran dan sekolah pula terletak di seberang jalan yang tidak berapa sibuk.


Rotunda
Persekitaran masjid/MCKK tidak banyak berubah. Cuma bangunan Dewan Merdeka telah pun dirobohkan meninggalkan tapak kosong. Bersebelahannya masih berdiri megah rotunda dan berhadapan masjid pula telah dibina Dewan Jubli Perak sebagai ganti kepada Dewan Merdeka.

Sistem jalanrayanya pula lebih kemas berbanding dahulu, seiring dengan pertambahan kenderaan. Sekolah Menengah Clifford, pencabar utama MCKK masih megah di tapaknya dengan bahagian padangnya masih dibatasi jalanraya yang lebih lebar daripada dahulu.

Di sebelah petang, selepas Laili habis kerjanya di KK Padang Rengas, sekali lagi saya ke Bandar Kuala Kangsar. Kali ini bersama Laili. Baginya, inilah pertama kali beliau tiba di bandar ini walaupun suatu ketika dahulu pernah bertugas di Hospital Teluk Intan dan beberapa kali berurusan di Ipoh dan sekitarnya.

3 Sekawan Bersua di Kuala
Lebih teruja lagi bagi Laili apabila dapat bersua muka dengan rakan-rakan sepengajian master-nya di UKM dahulu yang kini bertugas di KK Padang Rengas, Dr. Norhayati dan juga Dr. Sofea di Hospital Lenggong. Kami singgah makan-makan ringan di Medan Cendol dan Laksa, di pinggiran Sungai Kangsar.

Sedih hati apabila terpaksa berundur meninggalkan Bandar Kuala Kangsar. Imbasan kenangan masa lalu terasa baru sahaja mekar di ingatan. Pasrahlah, insya Allah kami berazam akan datang lagi. Kali ini datang bercuti bersama ahli keluarga bukannya datang bekerja.

Masih banyak tempat menarik dan lokasi yang belum diterokai, antaranya Pesisiran Sayong, Galeri Sultan Azlan Shah, Muzium Diraja dan gerai-gerai cenderamata.

Pagi Jumaat, Laili ada urusan kerja di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. Saya tidak ke mana-mana, hanya melayari internet di bilik hotel. Petangnya Laili berurusan pula di Klinik Kesihatan Tanjung Malim. Saya pun tidak ke mana-mana. Menunggu Laili di kereta sahaja sehingga tamat urusannya sekitar jam 5:00 petang sebelum beredar pulang ke Ulu Kelang.

No comments: