Tuesday, April 24, 2012

Catatan Madinah : Masjid Nabawi 2

Masih lagi kisah di Masjid Nabawi.

Pintu-pintu masuk ke Masjid Nabawi terlalu banyak, tidak terkira. Pernah diberitahu angkanya tetapi dah lupa...8)

Sekitar Raudhah

Dari hotel penginapan Elyas Silver, bersama Imran selalunya kami memasuki BabusSalam ataupun pintu berdekatannya, Babul Siddiq atau Babul Rahmah. Lokasi tumpuan kami adalah di sebelah kiri Raudhah ataupun di belakangnya. Nak masuk ke Raudhah memang tiada ruang lagi.

Inilah ruangan yang paling padat ketika waktu solat. Langkah bahu/ paha dan terhentak kepala lutut adalah perkara biasa. Namun saya menyukai ruang ini kerana meyakini inilah juga sebahagian daripada masjid di zaman RasuluLlah SAW. Duduk dan bersolat bersama bayangan para sahabat baginda yang amat disayanginya. Auranya lebih terasa.

Apabila penuh, ruangan ini selalunya ditutup dengan lingkungan tabir putih dan hanya BabusSalam dan Babul Baqi' sahaja dibuka.

Ruangan Lain

Adakalanya kami memasuki pintu utama di belakang masjid iaitu Babul Fahd. Sekadar bersolat di ruangan belakang. Jauh dari ruangan padat di hadapan. Memandang ke kiri dan ke kanan, nun saujana mata memandang. Betapa luasnya ruangan solat di bahagian belakang.

Ketika solat Zohor dan Asar ianya agak lenggang. Hairannya ketika solat, para jemaah di belakang tidak bergerak memenuhi saf-saf di hadapan. Mereka membina saf-saf sendiri, berkelompok di sana sini. Mungkin jaraknya yang jauh, khuatir terlepas rakaat bersama imam.

Sesekali kami bersolat di dataran sahaja, biasanya ketika solat Maghrib dan Isyak. Ada ketikanya Imran tampak begitu mengantuk, selepas Maghrib terus tertidur. Jadi ruangan solat di dataran lebih selesa dan tidak menganggu jemaah lain. Udaranya pula nyaman sekali.

Bagi jemaah wanita, ruangan yang dikhaskan terletak di bahagian belakang masjid. Terdapat 3 arah utama untuk memasuknya iaitu dari kanan, kiri dan belakang masjid.

Datang Awal

Biasanya kami mendatangi masjid kira-kira 1-2 jam awal sebelum masuk waktu solat. Untuk waktu Subuh, azan pertama akan dikumandangkan sejam sebelum masuk waktu. Ada masa untuk kami bersolat sunat dan membaca Al-Quran.

Imran yang lancar bacaan Qurannya; dengan suara kanak-kanak dan sedikit kuat sering menarik perhatian para jemaah, terutama di kalangan warga Turki. Mungkin sejarah penjajahan minda oleh bapa sekular, Kamal Antartuk menjadikan mereka terharu. Selalunya ada buah tangan untuk Imran samada duit, kurma ataupun manisan. Terima kasih...8)

Solat Jenazah

Hampir setiap waktu, selepas solat fardhu akan ada solat jenazah. Seusai salam, muazzin akan mengumumkannya. Bilik jenazah hanya bersebelahan mihrab imam, jadi masa menunggunya tidak lama. Tidak seumpama di Masjidil Haram.

Selalu terdetik di hati, alangkah bertuahnya mereka yang meninggal dunia di bumi Madinah. Teringat akan sabda RasuluLlah SAW,"Barangsiapa yang mampu mati di Madinah, matilah kerana aku akan memberi syafaatku untuk sesiapa yang mati di Madinah".

Teringat akan penulis Travelog Haji, Prof. Dr. Hj. Muhd Kamil Ibrahim, bekas pensyarah UiTM bersama keluarga sanggup berhijrah ke Madinah semata-mata ingin berjiran dengan RasuluLlah SAW. Mati di Madinah adalah antara impian mereka. Betapa murninya.

Pemeriksaan Keselamatan

Di setiap pintu masuk masjid, pasti ada 2 orang pengawal yang mengawasi jemaah yang masuk.

Bagi jemaah wanita, pengawasannya agak ketat. Beg yang dibawa lazimnya akan diseluk. Kamera, telefon bimbit dan marker pen adalah antara barangan terlarang. Jadi pandai-pandailah sembunyikan jika ingin dibawa masuk, jika tidak akan dirampas atau solatlah di dataran sahaja.

Bagi jemaah lelaki lain pula halnya. Pemeriksaan hanya dilakukan sekali sekala sahaja. Melainkan beg besar dibawa masuk. Setakat beg selempang dan beg selipar biasanya tidak diendahkan. Jemaah yang merakamkan foto di dalam masjid adalah lumrah. Malah selamba sahaja dilakukan di Raudhah dan hadapan maqam RasuluLlah SAW walaupun dilarang oleh pengawal bertugas.

Waqaf Al-Quran

Ianya sering dilakukan oleh para jemaah. Seringkali dikirimkan oleh ahli keluarga, saudara mara dan rakan taulan sebelum bertolak ke Tanah Suci. Jika tidak dikirimkan pun amat baik sekali untuk beramal jariah bagi pihak ahli keluarga yang lain.

Cuma perlu diingatkan hanya Mushaf Madinah yang dikeluarkan oleh kilang percetakan Raja Fahd sahaja diterima oleh pihak masjid. Biasanya terdapat 2 saiz iaitu besar dan sederhana. Saiz besar, kulitnya berwarna biru dengan tali penanda dalam juga biru berharga SR100/mushaf. Manakala saiz sederhana, kulitnya hijau dengan tali penanda berwarna kuning berharga SR50/mushaf. Kedua-duanya terdapat cop mohor di muka surat terakhir mushaf.

Mushaf selain Mushaf Madinah akan dikeluarkan dari rak-rak Al-Quran oleh para petugas masjid dan dihantar ke masjid-masjid di luar Masjid Nabawi ataupun ke negara-negara umat Islam lain.

Kami sendiri pun awalnya terbeli mushaf berkulit hijau tetapi talinya berwarna biru, berharga SR20/mushaf yang dijual di pintu masuk. Sebaiknya dibeli di kedai-kedai buku. Bertanyalah pada penjual yang rata-rata mampu berbahasa Melayu atau mutawwif yang mengiringi jemaah.

Air Zam-Zam

Di Masjid Nabawi, air zam-zam disediakan di merata tempat, samada di dalam tangki di dataran ataupun deretan tong-tong di dalam masjid, berserta cawan plastik pakai buang. Terima kasih Ya Allah. Inilah antara ni'mat kurniaanMu yang amat disyukuri. Peluang keemasan yang tidak sewajarnya terlepas begitu sahaja.

RasuluLlah SAW bersabda,"Sebaik-baik air di muka bumi adalah air zam-zam. Padanya ada zat makanan dan penyembuh daripada setiap penyakit. Ia memberi faedah mengikut niat meminumnya".

Setiap kali meneguknya, disunatkan berdoa memohon pada Allah SWT akan ilmu yang bermanafaat, rezeki yang luas lagi barakah dan penawar bagi setiap penyakit. Itulah yang diajarkan oleh RasuluLlah SAW.

Tempat Selipar/Kasut

Lazimnya para jemaah akan membawa masuk selipar/ sandal/ kasut bersama mereka dan diletakkan berhampiran tempat solat yang dipilih. Terdapat banyak rak disediakan di luar pintu masuk dan juga di dalam masjid (rak putih bernombor). Cuma ingat lokasi ataupun nombor rak sahaja.

Namun ramai juga para jemaah yang membawa masuk sehingga ke ruang solat, samada diletakkan di kaki tiang ataupun di hadapan saf. Tiada siapa yang melarang. Sebaiknya dimasukkan ke dalam beg khas untuk selipar, lebih kemas dan tidak berbau. Kelebihannya mudah untuk keluar dari mana-mana pintu dan sentiasa di bawah pengawasan.

Insya Allah dalam entri berikutnya akan berkisar tentang ziarah kami di bumi bertuah Madinah. Jika berkesempatan, koleksi foto akan turut dimasukkan ke Album Foto Kami.

No comments: