Tuesday, May 10, 2016

Berlabuhnya PBAKL 2016

Mohon Maaf... dah lama laman ini menyepi daripada apa-apa berita dan cerita. Sedar-sedar dah lebih 3 bulan tidak bersentuh. Keinginan ada tapi semangat menulisnya luntur... Kali ini digagahi juga. AlhamduliLLAH dipermudahkan olehNYA.

Semalam, berakhir sudah Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2016 yang berlangsung selama 11 hari sejak 29 April lalu bertempat di Taman Pameran Pertanian Serdang (Maeps). Buat pertama kali ianya keluar dari lokasi tradisinya di PWTC.

Apabila berubah lokasi, maka banyaklah luahan hati pro dan kontranya. Bagi yang tinggal berdekatan, ianya satu rahmat. Tambahan pula tempat pamerannya lebih luas dan lebih selesa kepada para pengunjung, lebih-lebih lagilah kepada para penerbit/ penjual buku. Teringat suasana di PWTC yang sempit dan kedudukan booth pula amat rapat. Paling merimaskan adalah amat sesak dengan pengunjung terutama pada hari cuti. Tapi bagi penjual, itulah yang diharapkan...

Namun ramai juga yang mengeluh kerana lokasi Maeps yang jauh daripada kemudahan tren. Walaupun disediakan bas dari Stesen Komuter Serdang, LRT Bukit Jalil dan Putrajaya Sentral serta tempat kenderaan yang luas di Maeps, luahan rasa tidak puas hati masih kedengaran. Semuanya satu kelaziman. Sama juga jika diadakan di PWTC. Itulah orang kita... 

Cuma tertanya-tanya... bagaimana dengan target 2.5 juta pengunjung oleh penganjur... apakah mampu dicapai? Apa pula pandangan para penjual buku... ada untung ke? Semuanya ini bakal dilakukan post mortem. Tidak menghairankan jika lokasi PBAKL bakal kembali ke PWTC jika hasil kaji selidiknya tampak kurang umph...!

Sebahagian buku pilihan kami
Untuk kali ini, walaupun berjarak lebih 40 km dari Ulu Kelang, kesempatan yang ada tidak dilepaskan. Kunjungan kami pada hari bekerja menyaksikan limpahan pengunjung kurang ketara. 

Ramai di antaranya adalah
para pelajar sekolah dan pusat pengajian tinggi yang datang menaiki bas tempahan khas. Berderetan bas menunggu di luar bangunan. Dengan ruang pameran yang luas dipisahkan pula Dewan A, B dan C, maka suasana kelam kelibut juga kurang dirasai. Itulah antara hikmahnya.

Jika diperhatikan, tidak banyak booth yang menawarkan potongan 'durian runtuh'. Jika adapun, kebanyakan melibatkan buku/ majalah keluaran lama. Mungkin disebabkan kos pengeluaran yang makin meningkat serta kuasa membeli yang semakin menurun menyebabkan kalangan penerbit/ pengedar/ penjual terpaksa mengendurkan jualan durian runtuh.

Cuma menariknya pada petang hari terakhir, terdapat sebilangan booth menawarkan harga 'pelupusan stok' sehingga ada yang menjunamkan kepada RM2 sebuah bagi buku-buku kategori diskaun 50% - 70%. Sekejap sahaja timbunan buku menyusut. Mungkin juga ada penjual yang 'jual longgok' sahaja bagi buku-buku yang telah pun 'luput tarikh'. 

Sepanjang berkunjung ke pesta buku kali ini. kami tidak banyak berjalan melilau dari booth ke booth. Bermula dengan target terus ke booth di mana terdapat buku-buku yang diingini, selepas itu barulah merayap ke booth lain sambil meninjau sepintas lalu pelbagai terbitan yang dipamerkan. Tambahan pula masih banyak buku-buku yang dibeli sebelum ini masih belum dibaca. Belajar dari pengalaman nan lalu.

[Gambar] Alangkah seronoknya Imran dapat bersua muka dengan  Sdr Nazry dan adiknya, Sdr Afiq;  perkarya Skuad Misi yang terkenal dengan komik motivasi Siri Misi. Malah mendapat galakan secara personal daripada keduanya sambil menandatangani sebahagian buku koleksi miliknya.

Berlabuh sudah PBAKL 2016. Tumpuan kami seterusnya adalah pada akhir tahun pula; The Big Badwolf Book Sale di MINES, Seri Kembangan.

No comments: