Thursday, March 26, 2015

Foto Hari Keluarga @ Sahom Farm

AlhamduliLLAH, sebahagian kecil foto ahli keluarga Hj. Tauhid-Hjh Azizah di Sahom Farm Retreat kini terdapat di Album Foto Kami di sebelah kiri laman ini dengan tajuk Santai @ Sahom Farm. Anda juga boleh klik di sini untuk terus ke album berkenaan. 

MAAF... tidak banyak foto keluarga yang dapat dipaparkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan terutama  melibatkan kaum hawa di kolam mandi. Harap maklum. 

Wednesday, March 25, 2015

Hari Keluarga @ Sahom Farm Retreat

Anak-anak abah (Hj Tauhid) dan emak (Hjh Azizah) bilangannya 7 orang dan kesemuanya telahpun berumahtangga. Dihitung kira anak, menantu dan cucu terjumlah 30 orang.

Oleh kerana hampir semuanya tinggal berdekatan, maka kekerapan bersua-muka adalah perkara biasa. Adakalanya berkenduri di rumah abah-emak di Ulu Kelang, makan malam di luar atau pun berkumpul di kampung asal abah-emak di Kg Bukit Bangkong, Sepang.

Sebahagian ahli keluarga Hj. Tauhid-Hjh. Azizah

Sesekali apabila berkesempatan, kami mengadakan Hari Keluarga Eksklusif di sesuatu lokasi tertentu di mana setiap ahli keluarga dapat berkumpul dalam 2 atau 3 hari. Tiga tahun yang lepas, kami telahpun berkumpul di Trata' Leka, Muar. Untuk kali ini, pada tanggal 14/3 - 16/3/2015, kami telah memilih Sahom Farm Retreat di Kg. Sahom, Sungai Siput Selatan, Perak.

Cuma terasa sedikit kekurangan kerana 3 orang ahli keluarga tidak dapat turut serta dek terikat dengan kerja iaitu Redzuan dan Hakim. Manakala anak kami, Izzuddin pula kini di perantauan.

Perjalanan dari Ulu Kelang merentasi DUKE dan PLUS adakalanya tersangkut dek kesesakan jalan. Sesuatu yang telah dijangka, natijah berjalan di awal cuti persekolahan Semester 1/2015.

[Inshaa ALLAH, sebahagian koleksi foto akan dimuat turun jika berkesempatan dan situasi capaian internet mengizinkan]


Sahom Farm Retreat

Sekadar makluman - Sahom Farm dengan keluasan 50 ekar adalah milik persendirian (keluarga). Asalnya sebuah ladang kelapa sawit, kini turut diusahakan chalet penginapan, dusun durian, kolam memancing, penternakan lembu, kambing, rusa dan haiwan eksotik.

Pandangan sisi Kg. Tepian Sungai dari kolam mandi
Terdapat 2 tempat penginapan di Sahom Farm; dikenali sebagai Kg. Warisan dan Kg. Tepian Sungai. Kg. Warisan terletak di tapak seluas 2 ekar dengan sebuah chalet utama serta 4 bilik chalet berkembar, kolam mandi, dewan serbaguna, ruang memasak dan makan serta padang.

Manakala Kg. Tepian Sungai pula terletak bersebelahan sungai cetek berbatu meliputi keluasan tapak 4 ekar berserta kemudahan sebuah chalet utama, 4 bilik berkembar, ruang memasak dan makan, kolam mandi dan padang.

Untuk kedua-dua penginapan ini, kadar sewaannya sama sahaja iaitu RM 800/malam. Umumnya kedua-duanya amat sesuai untuk percutian/ aktiviti keluarga atau organisasi.

Untuk Hari Keluarga ini, kami memilih Kg. Tepian Sungai kerana mempunyai kelebihan sungai di sebelahnya. Persekitarannya juga amat menarik dan tenang sekali dengan pepohonan renek, kolam ikan, air terjun buatan, ruangan memasak dan ruang makan menghadap sungai dan berlatar belakang kehijauan hutan dan gunung.

Syukur AlhamduliLLAH. Terima kasih kepada Adinda Eusni Rahayu dan Mohd Fahimey yang mengusahakan percutian keluarga di Sahom Farm Retreat ini. Walaupun sedikit menjauh daripada Lembah Kelang tetapi amat menyeronokkan.

Ceria Bersama

Sama-sama berseronok di kolam mandi
Selama berada di Sahom Farm, anak-anaklah yang paling teruja. Tempat mandian terutama kolam mandi sentiasa ada yang masuk berendam. Si kecil Zahin berusia 2 tahun, Airis dan Wafi (4 tahun) bertemankan kakak-kakak dan abang-abang tidak lekang dari pakaian mandi di badan.

Ada ketikanya ibu ayah serta atuk nenek pun turut serta. Malah waktu melewati tengah malam pun masih ada yang terjun ke kolam. Itulah anak-anak remaja perempuan yang belum berkesempatan berendam di siang hari.

Bagi memeriahkan percutian keluarga, maka diadakan juga acara sukaneka ringkas untuk anak-anak serta 'explore race' bagi mendedahkan anak-anak dengan persekitaran ladang dan suasana perkampungan. Secara tidak langsung banyak perkara yang boleh diamati dan dipelajari lebih-lebih lagi bagi mereka yang membesar di persekitaran bandar.

Bersama hadiah dimenangi (semua dapat...;)
Di samping berseronok, tidak dilupakan sesi pengisian rohani dengan tazkirah ringkas yang disampaikan oleh Atuk Tauhid setiap kali selepas solat jamak Maghrib-Isyak dan sementara menanti Syuruk di waktu pagi.

Soal makan minum tiada masalah. Masing-masing pakar dalam masak memasak. Apatah lagi yang simple. Hinggakan atuk pun turut sama mempamerkan kemahirannya tersendiri. Yang pasti bakar membakar (BBQ) tidak dilupakan. Kambing, ayam dan sosej antara yang menu utamanya.

Menjelang tengahari pada hari ketiga (Isnin), masing-masing bertolak pulang menuju destinasi pilihan sendiri. AlhamduliLLAH perjalanan lancar tanpa sebarang kesulitan. Tiba di rumah barulah terasa betapa penatnya penangan bercuti.

Tuesday, March 17, 2015

Pengantin Baru


Rasanya tidak terlambat untuk dilafazkan rasa syukur ke hadrat ILLAHI serta diucapkan TAHNIAH dan SELAMAT PENGANTIN BARU kepada 2 pasangan adinda kami : Nasrul Hakim- Nur Syuhada dan Mohd Lutfi-Rosbaizura yang selamat disatukan dalam jarak sebulan lalu. 

Di saat masyarakat Cina sibuk dengan sambutan Tahun Baru, kami berserta ahli keluarga Ulu Kelang mengharungi kesesakan melampau menuju ke Pasir Mas, Kelantan. Perjalanan lebih 12 jam benar-benar menguji kesabaran kami walaupun berkesempatan melalui LPT2 yang baru dibuka, jajaran dari Jabor terus ke Gemuruh/ Kuala Terengganu.

Hakim dan Syuhada
AlhamduliLlah, pasangan Akim dan Ada selamat diijabkabul menjelang tengahari tanggal 21/02/2015 dan majlis kenduri diadakan selepasnya. Seterusnya majlis sambut menantu dilakukan pada 07/03/2015 lalu di Ulu Kelang. 

Manakala bagi pasangan Lutfi-Baizura, majlis akad nikah telah dilangsungkan pada pagi 27/02/2015 lalu di Sanglang, Perlis, diikuti majlis kenduri pada hari yang sama. Majlis kesyukuran di Kuala Terengganu pula telah diadakan secara sederhana pada 08/03.2015 lalu, sehari selepas majlis kenduri di Ulu Kelang. 

Sekali lagi, sekalung TAHNIAH dan SYUKUR atas anugerah yang dikurniakan ALLAH SWT. Moga bahagia selamanya sehinggalah bersama di Jannah. Ameen.